baby leker med pappa

Saker att göra tillsammans med babyn

Tiden med en nyfödd kan kännas som att tiden står still. Innan du blev förälder var du en upptagen person med ett späckat schema – och nu plötsligt är det babyn som bestämmer agendan, och ärligt talat kan det bli lite tråkigt. Här är en lista över aktiviterer som håller er båda sysselsatta och glada!1. Dansa.
Placera barnet i en bärsele, sätt på din favoritmusik och rocka loss under en halvtimme. Sjung med också! Och strunta i om du ser knasig ut eller sjunger fel toner – det finns ingen där som ska betygsätta sig! Du får ett jättebra träningspass, babyn har kul och du känner dig glad under resten av dagen.

baby danser

2. Gå på biblioteket.
Bibliotek är underbara platser för både föräldrar och barn. Många bibliotek har arbetat hårt för att göra deras barnavdelning lockande även för de yngsta, och glöm inte att kolla upp om ditt lokala bibliotek har speciella aktiviteter för barn. Och glöm absolut inte att se om du hittar intressanta böcker och tidskrifter till dig själv. Tips: e-böcker är perfekta under långa promenader när babyn somnat i vagnen.

3. Läs.
Planerade du att börja läsa för ditt barn så snart hen är tillräckligt gammal för att förstå historien? Bra nyheter: du kan börja nu! Det är faktiskt aldrig för tidigt att börja. Läsning med barnet skapar närhet mellan er två, och förbereder barnets hjärna för språkutvecklingen. Välj roliga, färgglada böcker med starka kontraster och ljudeffekter – garanterad succé!

baby blir lest for

 

4. Ta bilder.
Tiden går fort, även om vissa dagar inte känns så. När du tittar tillbaka, känner du aldrig att du tog för många bilder! Ta vara på stunden. Arrangera en fin bakgrund och ta några bilder tillsammans. Välj sen ut den bästa, skicka den till släkt och vänner och sätt in den i fotoalbumet.

5. Gå ut och leta efter djur.
Babyn får aldrig nog av djur. Om det finns en djuraffär i närheten, gå dit och säg hej till kaninerna, marsvinen och fåglarna. Eller hitta en bondgård i närheten eller kanske ett zoo, och gör en utflykt. Ett enklare tips är att ta barnvagnen till närmaste park och mata fåglarna.

6. Hitta andra föräldrar.
Vissa dagar är kanske det enda du behöver vuxentid. Var inte rädd att ta kontakt med andra föräldrar, de är förmodligen lika intresserade som du att ses! Bra ställen kan vara BVC eller andra aktiviteter med föräldrar och barn.

7. Gör en picknick.
Måltiderna måste inte alltid ske runt matbordet. Varför inte packa en picknick och ha lunch i parken eller i skogen? Om vädret är dåligt så kan ni ha en picknick i vardagsrummet.

8. Lär dig babymassage.
Mjuk massage är jättebra för att lugna en baby, och det finns tips och tekniker du kan lära dig. Sök på Internet, eller hitta en kurs som du och din baby kan gå.

9. Prata.
Vilka aktiviteter du än väljer, så prata med babyn. Prata om vad du planerar, vad du ser, vem du möter, hur mysigt det är att vara tillsammans osv. Peka på saker och berätta vad de heter. Fråga din baby frågor, och svara på dom. Din baby kommer att ha nytta av allt språk hen får höra, och njuter av din odelade uppmärksamhet.

10. Gör ingenting.
Ibland är det skönt att bara mysa i sängen eller soffan och inte göra någonting. Det är din tid att njuta av utan måsten, ostressande tid med din baby, så njut. Räkna din babys fingrar. Kittla tårna. Ta en tupplur. Det är skönt att bara vara.

baby snakker med far