Rachel Bright – böcker för alla barn

Få författare har på ett så träffsäkert och samtidigt finstämt sätt kunnat fånga de små egenheter och personlighetsdrag som kan ställa till det för ett litet barn som Rachel Bright. Hon skriver om svåra känslor, men på ett humoristiskt och igenkännbart sätt. Hennes böcker träffar mitt i prick hos både unga och gamla läsare.

Vad är det som är viktigt?

En del samlar på sig en massa saker, men blir man verkligen lyckligare av dem? Andra stressar och fixar till jul och skriver långa önskelistor, fastän man kanske innerst inne redan känner att man har det, eller den, som är allra viktigast av allt. Vardagliga problem och vardagslycka för alla barn – och vuxna! Är det så att vi jagar efter saker och glömmer bort att uppskatta det fina vi redan har? Ibland är man ju bara lycklig över att ha varandra.

Igenkänning

De flesta av oss är ju inte hjältar i klassisk sagostil och vi utför sällan den sortens hjältedåd som i sagorna. Även om vi kanske drömmer om det då och då. Det är så viktigt att känna att man är bra som man är, att det finns fler med samma bekymmer och att det kanske ibland också kan vara en tillgång – eller en superkraft – att sticka ut lite. En fin känsla av att känna igen sig i en berättelse. Det är här Rachel Bright kommer in.

Rachel Bright – vardagshjältarnas författare

Rachel Bright är en av Goboksredaktionens favoritförfattare! En brittisk författare och illustratör med många underbara, underfundiga och utvecklande böcker i sin portfölj. Rachel kan sätta ord på det som gör ont, det som oroar eller det som sticker ut och hjälper till att se allt i ett annat ljus och ur olika perspektiv. Ingen händelse är för liten för att uppmärksammas och varje egenskap är viktig och skapar personlighet. För visst krävs det stort hjältemod att övervinna sin ängslan över saker, över livet? Eller att kunna se saker ur ett annat perspektiv och upptäcka att allt inte är nattsvart? Man är inte automatiskt lycklig för att man är rik och vacker – kanske det enda man verkligen behöver är en vän, eller varandra i familjen?

Tillsammans med underbara illustrationer, både egna och tillsammans med andra, är Rachel Bright vardagshjältarnas språkrör! Hon visar vägen, uppmuntrar och skapar viktiga tankar som uppmuntrar till dialog. Man skrattar, ryser och gråter med de små fina karaktärerna, bara för att i slutet känna vilken glädje det är att tänka om, att klara av något eller att hitta ett annat sätt ut ur en kris. För det slutar alltid lyckligt i Rachel Brights sagor. Det är det som är det fina! En lösning på problemet, något att prata om medan man läser och något att ta med sig ut i livet.

I Gobokhandeln finns flera av Rachel Brights böcker. Härliga, varma böcker för alla barn – och föräldrar. Det kommer fler med jämna mellanrum och varje gång tänker vi att Rachel Bright hittat ett nytt fint sätt att hjälpa barn att tänka lite större.

Färgstarka Freddy

I hönsgården gläds alla hönsen åt att en ny kyckling ska födas. Men … ut kommer nämligen Färgstarka Freddy! Han är vild och busig och passar inte alls in, tycker hönsen, som blir väldigt griniga. Men ju mer Freddy härjar, desto mer liv och glädje sprider han omkring sig.  

Underbar bok om att vara sig själv och att det ibland inte gör något att man är annorlunda – tvärtom!

 

Ängslisaurusen

Det är en underbar dag när den lilla ängslisaurusen vaknar. Han har sett fram emot att gå på utflykt i skogen. Men efter bara en liten stund känner han liten känsla av oro. Tänk om han inte tagit med tillräckligt med MAT? Tänk om han går VILSE, eller SNUBBLAR och RAMLAR OMKULL? Eller tänk om det börjar REGNA?  Han blir genast nervös och rädd och utflykten känns helt misslyckad!

Men så kommer ängslisaurusen på vad hans mamma brukar säga när han oroar sig ….

Om att lära sig ta hand om skrämmande tankar på egen hand och att kunna njuta av livet här och nu – utan att oroa sig för allt.

 

Stampisaurusen

Stampisaurusen ser fram emot en ny dag! Han ska leka med alla sina vänner. Men redan från början går allt på tok!  Det börjar mullra och bullra inuti honom och ett oväder av STAMPNINGAR och ILLVRÅL brakar loss. Men en dålig start behöver inte alltid betyda ett dåligt slut. Med lite hjälp hittar Stampisaurusen ett nytt sätt att se på saker och ting. Och sen kommer … det svåra i att säga förlåt. Men efteråt känns det skönt i kroppen.

 

Valen som ville ha mer

Valen Vilgot simmar omkring överallt i havet och jagar efter den perfekta skatten. Men hur mycket han än hittar får han aldrig nog. Han vill ha mer saker! Guld, glitter och skatter. Hur mycket han än samlar på sig, så känner han aldrig riktigt … hel. Kanske han tänkt fel? Det kanske inte är den som har flest saker som är lyckligast i livet?

 

Lejonet och musen

Lejonet och musen är en finstämd berättelse om en mus som är så blyg och försiktig att inget annat djur på savannen ens lägger märke till henne. Men så en natt bestämmer hon sig för att göra något åt saken. Hon tar mod till sig och går till det stora, farliga lejonet. Kanske kan han lära henne att ryta, att synas och märkas? Men mötet blir inte riktigt som musen hade tänkt sig …

 

Jag längtar till jul

Lilla pingvin och stora pingvin längtar till jul och har massor att göra. Lilla pingvin skickar sin önskelista till tomten och frågar vad stora pingvin önskar sig. Men den hemligheten håller hon inne med ända till jul. Det hon önskar sig allra, allra mest är nämligen något hon redan har …

 

Råkurr i ekorrskogen

Två giriga ekorrar får syn på något de båda vill ha: årets allra sista kotte kapplöpningen är igång! Denna glada och färgstarka berättelse om vänskap och att dela med andra, tar med er på en rykande kottjakt genom skogen.

 

Lillevarg hittar hem

Lillevarg är en egensinnig liten varg, och vill helst göra absolut allt HELT SJÄLV (utan mamma). Men när Lillevarg går vilse i den kalla vinternatten, upptäcker han att alla då och då behöver hjälp av en vän.