Sprick ut, ni också!

Det är vår och det är en fantastisk tid. Det är faktiskt en helt otrolig tid. Obegriplig skulle vissa säga.

Träd som för ett tag sedan stod nakna och ensamma i vinterkylan, pustar nu ut när knoppar och blad börjar täcka de tunnaste och mest vingliga grenar. Upp ur jorden tittar snödroppar och grästuvor upp, och om du lägger ditt öra mot marken kan du höra hur de sjunger triumferande om våren. Och överallt kryper smådjur av alla de slag, som vi inte sett skymten av på månader. Några av dom har vi väl knappast saknat, men både sniglar och spindlar kan ju sorteras in under kategorin fascinerande småkryp om vi anstränger oss.

Allt spricker ut när våren kommer. Gör så ni också! Låt inte barnet missa en endaste ankunge! Och fascineras av allt som händer. Fråga 4-åringen om var flugorna varit hela vintern innan hen frågar dig. Ja, var har de varit egentligen? Ditt barn har säkert ett intressant svar. Fråga om varför blad och blommor kommer fram just nu. Hur de kan veta att det är vår, och varför de inte vill vara här under vintern. Svaren från 4-åringen är alltid roligare än de du får från biologen, och det är bättre att vara den som frågar än den som måste svara. Tro mig. Det är en erfaren trebarnspappa som skriver.

Om du ändå vill inta rollen som den som vet, så är det inte fegt att lita på litteraturen. Tvärtom. Du kan använda anledningen för att lära ditt barn att det finns massor av nyttig kunskap att hämta från böcker. I Mina första fakta hittar ni det mesta ni behöver veta om blommor och bin (bortsett från det mest pinsamma inom temat) och allt annat ni kan möta ute bland buskar och träd.

Så, ut med er!