7 Disneyberättelser som förtrollar både stora och små

Min 4-åriga dotters favoritfilm är Upp. Den innehåller nämligen två av hennes favoritsaker: ballonger och hundar. Även om vi tagit oss igenom både boken och dvd:erna ett flertal gånger, är hon fortfarande lika imponerad över hur Carl Fredriksson klarar av att få upp sitt hus i luften och flyga iväg med det – med hjälp av tusen ballonger! Lika betuttad är hon över hunden Dogge som har ett halsband som gör att den kan prata. Det blir inte bättre än så!

Första gången jag såg Upp var det genom en ström av tårar. Du vet, i början, när Carl mister Ellie? De två hade drömt om att åka på en äventyrsresa tillsammans, men det blev aldrig av. Ändå skriver Ellie, som en sista hälsning till Carl, i deras fotoalbum: ”Tack för äventyret!” Med det berättar hon för Carl att vardagarna med honom har varit ett äventyr.

Det är detta som är Disneymagi. Detta är detta som för Disneyberättelserna till något som är värt att läsa. Medan min dotter njuter av de fantastiska äventyren och hennes fantasi får näring, finns där mycket för mig också. Och jag vet, ju äldre min dotter blir, så kommer hon plocka upp fler och fler av dessa gömda budskapen.

7 andra Disneyäventyr som både vuxna och barn kan få stor glädje av

Rapunsel_SWE_10001. Trassel
Barn: Rapunzel är en prinsessa med magiskt hår som lyser när hon sjunger!
Vuxna: Rapunzel är tillfångatagen av en häxa som använder hennes hår för att hålla sig ung och vacker. Upplagt för fiasko! Note to self: Bli äldre naturligt och äkta! Det är helt okej.

Nemo_SWE_10002. Hitta Nemo
Barn: Nemo simmar ut i det okända även om han inte får.
Vuxna: ”Fortsätt simma”, säger Doris till Marvin vid ett ögonblick. Det är något att ta med sig när saker går galet, eller när man hamnar motströms. Fortsätt simma!

LionKing_SWE_10003. Lejonkungen
Barn: Lejonungar, surikater och vildsvin är sååå söta när de dansar tillsammans.
Vuxna: Bekymra dig inte för mycket. De med en mer avslappnad inställning får ut mer av livet. Hakuna matata!

Askepott_SWE_10004. Askungen
Barn: Tänk att ha en trollstav som den goda fen har. Hon trollade Askungens klänning till en balklänning, en pumpa till en vagn, och en häst till en kusk!

Vuxna: Ta dig an uppgifterna! Askungen behandlas illa av sin styvmor och sina styvsystrar, men hon håller huvudet kallt och hjärtat varmt och undgår meningslöst krångel. En vacker dag passar skon av glas perfekt på din fot! Det är en känsla värd att vänta på.

Inside-out_SWE_10005. Insidan ut
Barn: Jenny börjar gråta inför hela klassen. Sen rymmer hon nästan hemifrån, med en buss! Som tur är ändrar hon sig.
Vuxna: Glädje är mycket mer än bara lättsinnig positivitet. Den sprider sig till alla våra känslor. Som de gånger du både skrattar och gråter på samma gång.

Frost_SWE_10006. Frost
Barn: Elsa sjöng”Let it Go” och skapade ett fantastiskt isslott som lyste och glittrade i ljuset från stjärnhimlen!

Vuxna: Modiga Anna visar hur starka band som kan knytas med kärlek när hon offrar sig för sin syster … efter att hon först gift sig med en man hon knappt träffat … Tja, ingen lyckas med allt här i världen.

Jungelboken_SWE_10007. Djungelboken
Barn: Vad kul det hade varit att ha en björn som husdjur. Kunna sitta på den mjuka magen eller björnens axlar … äta bananer och kokosnötter hela dagen …

Vuxna: Till och med när du blivit hypnotiserad av en orm.