7 fina minnestips för gravida

Är du bra på att knåpa och skriva ner saker, eller har du dåligt samvete för att du inte gjort tillräckligt? Det är varken för sent eller för tidskrävande att börja nu. Här är sju tips på enkla saker du kan göra i slutet av graviditeten.

1. Avgjutning av magen

Gör en gipsavgjutning av din fina mage! Måla den i guld eller pynta den. Sen hänger du den på väggen – ett varaktigt minne om babyns alla första hem. Och om hur magisk kvinnokroppen är.

Läs mer: Gör din egen avgjutning

2. Mät magen – det är NU den verkligen växer

När annars i livet är vi så stolta av att magen VÄXER? Den fina magen, själva babyhemmet, ökar i omfång dagligen under den sista tiden. Använd ett brett mamma-måttband med plats för information om vilken vecka du är i, eller datum, och se hur centimetrarna ökar. Mätbandet blir ett fint minne att spara.

Läs mer: mamma-måttband

3. Ta inuti- och utanför-magen-bilder

Be någon att ta en bild av din överkropp när du håller runt magen som du skulle hålla en baby, vänd mot kameran. När ni väl är hemma från förlossningen, ta en liknande bild med babyn i armarna och sätt bilderna bredvid varandra. Titt-ut! Det var jag som var där inne!

4. Skapa ett e-postkonto till din baby

Till den kan du skicka mail med korta eller långa texter, bilder och bilagor. Allt får inte plats i minnesboken eller i en fysisk minneslåda, men i ett e-postkonto får allt plats. Det kan till exempel vara en kopia av födelsekortet eller ultraljudsbilder. Hit kan också andra släktmedlemmar skicka babypost.

ultralyd
Illustrationsfoto: Shutterstock

5. Gör röstinspelningar med mobilen

Har du en mobil med funktion för röstinspelning? När det hänt något speciellt eller när du har tankar om babyn och din nya roll – prata in några ord om det. Mobilen har du ofta nära till hands och senare kan du samla alla inspelningar i en minnesfil. När du som erfaren mamma lyssnar till inspelningarna, kommer du troligen både att skratta och gråta. Och ditt barn kommer ha ett väldigt speciellt minne från sin mamma.

6. Minneslista med de finaste låtarna

Skapa en gravid-lista över de 10 låtar du spelar mest på Spotify eller iTunes. Nu kan babyn i din mage också höra musiken, så dina favoriter blir samtidigt de första sångerna som din baby för höra. Den blivande pappan kanske också vill skapa en lista.

7. Beställ en fotograf till födseln

Varför i hela världen …? tänker du säkert. Ja, du kanske vill ha bilder från det stora ögonblicket. Men samtidigt vill du att ni båda ska kunna ha största fokus på er uppgift; att föda. Om det är något ögonblick i livet där du vill vara helt närvarande, så är det väl när du ska sätta ett nytt liv till världen. Då kan det vara bra att överlåta dokumenteringen till någon annan. Ett privilegium för den som få uppgiften!

Läs mer: Fantastiska förlossningsbilder

Lycka till med skapandet av minnen!