Spela favoritlåten när du ska föda

Musik kan göra förlossningen både enklare att genomföra och lättare att komma ihåg.

Experterna är eniga: Musik har en lugnande effekt på vår kropp och får oss att känna mindre smärta, både före och under förlossningen. På många platser i världen är det, och har varit så under lång tid, vanligt att de som hjälper kvinnan under förlossningen sjunger. Det har förmodligen varit till stor hjälp för kvinnan.


Vanligt att sjunga

– Musik är fantastiskt att använda under graviditeten som smärtlindring, och för att lugna ner sig själv och fostret, säger musikpedagogen Kajadilani S. M. Fiiksdal.

Hon arbetar till vardags som musikvägledare och använder också musiken som verktyg för att hjälpa andra att få ett bättre liv och en bättre hälsa.

– Musik är också fantastiskt när man vill få kontakt med det ofödda barnet, säger Fiiksdal.

musikk-fodsel
Vissa menar att musik bidrar till bättre stämning för alla under förlossningen. Illustrationsfoto: Shutterstock.

Mindre smärta och ångest

En ny studie mätte effekten av musikterapi på en grupp förstagångsfödande mammor från Taiwan. Studien visade att de som lyssnade på musik kände mindre smärta och ångest under öppningsfasen. Men studien visade inte någon effekt av musiken under den senare fasen (Liu YH 2010).

En tidigare studie från 2000 visade också att användandet av musik under förlossningen hade stor effekt på hur den som födde uppfattade smärta (Browning). Musik i förlossningsrummet verkar också lugnande för barnmorskorna och får dem att arbeta i ett lugnare tempo. Många säger att det helt enkelt blir extra bra stämning i rummet.

Lika viktigt som mannen

Musikern och musikterapeuten Ginger Garner använde musik under födseln till alla sina tre söner. Flera månader före födseln började hon skapa sina förlossningsspellistor med noga utvald musik.

– Ljud som både lugnade och motiverade mig till att arbeta bra fram till födseln av mina söner, skriver Garner i en blogg publicerad på ModernMom.

Hon pratar om musiken som sin magiska smärtlindrare och säger att det var lika viktigt för henne som att ha mannen vid sin sida. Musiken hjälper henne också att komma ihåg födslarna och känslan av lycka flera år efteråt.

Hon använde allt från Mozarts Serenade for Winds till Sam Cookes That’s Where It’s At.

Musikterapeutens tips för att skapa din perfekta förlossningslista:

  • Det viktigaste är att du väljer musik som DU tycker om att lyssna på.
  • Om du vill lyssna på musik under hela förlossningen kan det vara bra att göra en lista som varar länge – gärna minst 8 timmar. Då slipper du höra samma sånger om och om igen om förlossningen drar ut på tiden.
  • Välj både avslappnande och motiverande musik.
  • Gör gärna olika spellistor till de olika faserna under förlossningen. Den första fasen är mindre intensiv och då kan det passa med lugnande musik. Sen kan du skapa mer motiverande musik. Många vill ha det ganska lugnt och då kan en bra och lugn bakgrundsmusik vara perfekt.
  • Avstå gärna rock och hårdrock med mycket trummor och elgitarrer, då forskning visar att detta kan skapa fientlighet och förtvivlan.
  • Gör gärna en egen spellista till tiden efter förlossningen.
  •  Glöm inte att ta med laddare, högtalare eller det du behöver för att spela upp musiken.
  • Ta gärna färdiga spellistor från nätet, så länge det är musik som du tycker om.

Några populära låtförslag:

Amazing day – Coldplay

Never grow up – Taylor Swift

The best day – Taylor Swift

All of me – John Legend

Thinking out loud – Ed Sheeran

Million years ago – Adele

Magic – Coldplay

We will rock you – Queen

You’re beautiful – James Blunt

Hello – Adele

Dark side of the moon – Pink Floyd

Öppna landskap – Ulf Lundell

Källor: ScienceDaily, www.modernmom.com, Musik från livets början