8 bra anledningar till varför du ska sjunga för magen

SÅNG OCH MUSIK GÖR OTROLIGA SAKER FÖR DIN BABY …

1. Sång ger barnet en bra start i livet

Inte bara kommer barnet att känna igen det du sjunger efter födseln – sången kommer också stärka närheten mellan er och ge barnet glädje och trygghet. Så varför inte använda lite av väntetiden på att öva på vaggvisorna?

2. Musik gör ditt barn smartare

Barns kognitiva förmåga stärks genom musik – bland annat lär sig barn som man sjunger för och tillsammans med, både språk och matematik bättre. Även minnet och motoriken påverkas positivt. Behöver du fler argument?

baby danser

3. Vaggvisor ger rytm till blodet

Små barn som får känna rytmer, blir faktiskt bättre på att hålla takten senare. Och troligen blir de bättre dansare, menar forskarna. Aha!

Läs också: Sång sänker hjärtrytmen

4. Bidrar till en bra språkutveckling

Forskare menar att välkända barnsånger och användningen av traditionella barnrim är starkt bidragande till en bra språkutveckling. Barn är också särskilt mottagliga när det är mamma eller pappa som sjunger. Så då är det väl bara att börja?

bilde baby matematikk

5. Musik aktiverar hjärnan

Studier med små barn som löser pussel- och teckningsuppgifter i grupper med och utan musik, visar att musik ökar barnets förmåga att lösa logiska uppgifter. Det finns alltså ingen anledning att stänga av bakgrundsmusiken.

. . . OCH FÖR DIG!

bilde kvinne synger i bilen 2

6. Som sjungande bilförare kör du säkrare

Musik skärper din koncentration och gör dig bättre bakom ratten. Med undantag av aggressiv rock och pompös marschmusik, som kan få dig att köra fortare, passar den mesta musiken perfekt för bilresan. Så sjung med!

7. Musik är medicin mot smärtan

Forskning slår fast att musik kan hjälpa mot kroniska smärtor. En timmes musiklyssning om dagen reducerar upplevelsen av smärta med 20 procent, visar studier från USA. Helt klart värt att prova om du har foglossning eller andra smärtor.

bilde smerte musikk

8. Sång stärker immunförsvaret

Forskare menar att ditt immunförsvar blir bättre när du sjunger, eftersom det får nivåerna av antistresshormonerna att öka. Dessutom blir ditt humör bättre och du känner sig bättre. Kort sagt – livet blir bättre när du sjunger!

Källa: www.musikkfralivetsbegynnelse.no

Vill du lära dig mer om vad musik, sång och rytm betyder för din baby?

På hemsidan för Musik vid livets början hittar du fler artiklar om allt vi nämnt här – och mycket, mycket mer.