Därför förändrar du dig när du blir mamma

Biokemiska reaktioner i din kropp förtrollar dig från lamm till lejon. Nya starka känslor av glädje, tillhörighet, ångest och behov av att beskydda – allt skapas i din hjärna för att göra dig till Mamma med stort M, eller Lejon med stort L.

Allt förändras när du blir mamma. Inte bara ditt liv och din kropp, även ditt känsloregister. Redan under graviditeten början din hjärna att förändras. Den grå hjärnmassan blir allt mer koncentrerad. Aktiviteten i centrat som kontrollerar empati, oro och social interaktion blir mer aktiva.

Du påverkas av en riktig hormoncocktail

bilde hormoncocktail
Du slipper att dricka hormon-cocktailen – din kropp mixar ihop den på egen hand!

Saknar du en shot? Då blir du glad nu! Ändringarna i din hjärna triggas av en stor cocktail av hormoner som har ett gemensamt mål – att se till att du ser om din baby. Med andra ord: De överväldigande starka känslorna: gränslös kärlek, behovet av att beskydda och konstant oro börjar som kemiska reaktioner i din hjärna.

Det är många områden i din hjärna som bidrar till att styra dina reaktioner och ditt humör. Forskarna tror att en kartläggning av mammans hjärna bättre kan ge oss nyckeln till att förstå varför så många nyblivna mammor drabbas av ångest och förlossningsdepression.

Din hjärna styr känslorna

Vissa forskare är extra intresserade av de mandelformade hjärnbitarna amygdala, som bearbetar minnen och driver emotionella reaktioner som fruktan, ångest och aggressivitet. I en normal hjärna ökar aktiviteten i amygdala under veckorna och månaderna efter förlossningen, för att göra mamman extra känslig för barnets behov.  Samtidigt fixar hormoncocktailen en positiv cirkel mellan dig och ditt barn: Bara genom att titta på ditt barn, börjar belöningssystemet i hjärnan att lysa upp. Det gör dig ännu mer uppmärksam på barnet och ökar dina känslor.

Aktiviteten i amygdala gör dig också partisk – du får mycket starkare känslor för ditt eget barn än andras. Kort sagt – din hjärna motiverar dig starkt till att ta hand om ditt barn! Och mallen för hur du ska agera som mamma låg klar i din hjärna långt innan du blev gravid.

baby-babyAtt bli förälder är som att bli förälskad

I alla fall är det så för din hjärna. Ett av de starkaste hormonerna i cocktailen är oxytocin, som hos alla däggdjur på jorden ökar känslan av tillhörighet till sitt eget barn. Nivån av hormonet ökar också när du tittar på ditt barn, lyssnar till dess ljud och gråt eller myser med det. Det är inte för inte som  oxytocin kallas kärlekshormonet!

Män får också liknande förändringar i hjärnan när de blir djupt involverade i omsorgen för sitt eget barn, men för dom är det inte hormoner som driver förändringarna – allt sker i det socio-kognitiva området i mannens hjärna. För även om det bara är kvinnor som är gravida och föder, så har evolutionen skapat hjärnförbindelser som även hjälper män att komma in i papparollen. De kommer mer och mer när pappan kommer in i babyns livsrytm och ger barnet daglig omsorg.

Orkar du inte läsa hela artikeln? Här kommer sammanfattningen:

Arbetet med att ta hand om din baby skapar nya hjärnförbindelser och öppnar upp nya platser i din föräldrahjärna. Det är därför du blir som uppslukad av kärlek till din baby!

Källa: www.theatlantic.com