Är vi framme snart? Jag måste kissa! Kan jag få en glass?

Semester är härligt. Vägen till och från semestermålet? Hmmmm. När charmtrollet klättrar upp på bagagebandet på flygplatsen och nästan följer med in i ”tunneln”, eller förväntningskören i baksätet när tredje versen är avklarad redan innan ni passerat kommungränsen – då kan vägen till och från kännas lite lång. Vi har samlat några semestertips till dig som ska iväg med små barn.

PLANERING

Vara utvilad. Är ni stressade över att bli färdiga med allt jobb före semester? Packa inte bilen och kör samma eftermiddag som ni börjar semestern. Ska ni flyga? Försök packa några dagar innan, så slipper ni vara uppe långt in på natten innan ni ska resa. För lite sömn är en dålig förutsättning när ni ska organisera er själva, barn, handbagage med barnmat, flaskor, bärselar genom säkerhetskontrollen, väntan innan avgång och en lång flygresa.

PACKNING

Om ni ska ta bilen, packa den dagen innan ni reser. Tänk på hur ni packar så inte några lösa saker kommer susande om ni måste tvärbromsa.

Packa våtservetter, servetter, påsar och mat så att det är lättillängligt. Barn blir lätt åksjuka, så det kan vara bra att ha med en rulle plastpåsar och några åksjuketabletter.

Packa klädombyten, handdukar, badkläder, solkräm och annat som ni vill ha lättillgängligt. Bra om ni gör några stopp på vägen, eller om ni flyger söderut.
Hotellrummen är inte alltid klara när ni kommer fram – med solkräm och badkläder nära, kan barnen bada när ni väntar.

MAT

Packa med tilltugg till resan. Frukt, gurkbitar, morötter, sockerärtor, plommontomater och goda mackor är bättre än söta kakor och bullar, som lätt kan göra barn åksjuka.

Ta med mycket vatten. Ett tips för att hålla vattnet kallt i bilen är att lägga två halvfulla flaskor i frysen innan ni åker. Ta ut dom och fyll upp med vatten. Den stora isbiten i flaskan tar lång tid att smälta, och håller vattnet kallt länge.

bilferie_babyBILRESA

Om ni ska åka långt så tänk på vilka dagar ni kör. Tisdagar och onsdagar sägs ha minst köer på vägarna.

Planerar ni övernattningar på vägen? Ha alternativ klara innan ni åker, så slipper ni köra från ställe till ställe med trötta barn i baksätet. Ska ni övernatta på hotell så packa en liten hotellväska så slipper ni bära in allt bagage för en natt.

Se till att barnen sitter säkra i bilen, och att ni har solskärmar till fönstren i baksätet.

Skriv ut en karta med dagens etapper, som barnen kan ha i baksätet. Då kan ni enkelt visa hur långt ni kört, och hur långt det är kvar.

Ta många pauser, helt varannan timme. Hellre många korta pauser än en lång.

Hitta ett ställe där små (och stora) kan springa av sig lite. Ta gärna med en boll eller en frisbee i bilen, och en filt den minste kan ligga på. Det är mycket semesterkänslor i att rasta på nya platser på vägen – barnen märker om föräldrarna är stressade eller om de är i lugn semesterstämning.

TRÅÅKIGT …

Det kan vara tråkigt att sitta många timmar i en bil eller flygplan. Prata om det ni ser! Hitta på rim, så många ord ni kommer på som börjar på B, eller en historia om ett ställe ni passerar.

Ta med frågeböcker. Om ni kör bil, kan ni gissa på bilmärken och från vilka länder registreringsskyltarna kommer.

Låt barnen packa var sin liten ryggsäck som de kan ta med. Ritsaker, ljudböcker, gosedjur och små leksaker kan vara bra.

Om ni ska köra långt kan en dvd-spelare på nackstödet vara en bra investering.

Förr eller senare somnar som regel de minsta turisterna, i baksätet, eller i knät vid flygturen. Då kan det vara bra med en liten kudde och en tunn filt.

Trevlig semester!

Foto: Shutterstock