Böckerna du måste ha med på semestern

Svårt att välja böcker som du ska ta med på semestern? Låt dig inspireras av Gobokens tips till babyns resebibliotek, 1-åringens tuffa sommarböcker, 2-åringens semesterhjältar, 3-åringens sommarläsning och förskolebarnets semesterfavoriter!

Boker_0-1_SWEBÖCKER TILL DE ALLRA MINSTA (0-1 ÅR):

Böcker med starka färger och klara kontraster är säkra kort till denna åldersgruppen. Texter med rim och rytm är kul, och efter några få månader blir boksidor med saker man kan känna på väldigt spännande. 

Mjuka djur
Närmare än så här kommer ni inte att få klappa en varg eller en isbjörn. I varje fall inte utan risk. Svart-vita illustrationer som fascinerar även de allra minsta barnen. En perfekt vänta-på-tåget-bok.

Färglek med massor att utforska 
En sprudlande och färgstark upplevelse. Här finns saker att ta på, luckor att titta in bakom, många härliga djur och en första introduktion till namnet på färgerna. Kan tas med överallt. Till och med till stranden.

Vänner på gården 
Med formen av en kropp är denna ta-och-känn-bok verkligen något alldeles extra. Öppna den och träffa alla djuren som håller varandra i händerna. Känn på mjuka öron och fläckar.

Boker_1_SWE

BÖCKER TILL 1-ÅRINGEN

Inget gör en 1-åring mer entusiastisk än mötet med djur. Vi vågar därför föreslå tre böcker med djurtema, och uppmanar er samtidigt att besöka en bondgård i sommar. Läs böckerna både före och efter besöket! 

Hitta djuren på bondgården 
Djurmammorna i denna boken hittar inte sina ungar, så de behöver hjälp av nyfikna små pluttar som också undrar var de kan vara. Kul bok där huvud och svansar i mjuk filt sticker ut längs sidorna.

Djur & ljud 
Ny utgåva av en av våra mest populära klassiker. Ljudknapparna med äkta djurläten kommer garanterat väcka glädje och nyfikenhet. Det samma gäller de underbara fotografierna av den lilla valpen och hans vänner.

Jag älskar kaniner 
Kaniner med silkesöron och ludna svansar som barnet kan klappa och mysa med utan att kaninerna skuttar sin väg. Härlig ta-och-känn-bok med mysiga illustrationer och massor av mysig päls.

Boker_2-3_SWE

BÖCKER TILL 2- OCH 3-ÅRINGEN

Ordförrådet ökar i raketfart, och i böcker hittar man ord som man inte möter lika ofta i vardagen. Enkla berättelser, gärna med välkända teman och omgivningar är bra. Detaljerade, färgstarka illustrationer och lite humor är väldigt kul. 

Vad kan du hitta
I denna boken tas ni med hit och dit, både högt och lågt i jakten på coola djur och snygga fordon. Ut på savannen, ner i havet, upp i lyften, in i staden och till och med ut i rymden. Bra träning för blick och koncentration när det kan behövas en liten paus.

Jag älskar semester 
En glad bok om att åka på bilsemester till sol, strand och bad! Här är det både gott humör och högt tempo genom hela historien – från avresan till solnedgången i havet. Boken är ett måste för alla som ska på bilsemester eller till stranden under sommaren.

Jag älskar att sova
En glad bok i samma serien som Jag älskar semester – full av situationer som både du och barnet kommer att skratta igenkännande åt. Det är inte enkelt att vara storasyster med ansvar att få två småsyskon i säng, men vi lovar skratt och leenden hela vägen dit.

Boker_4-5_SWE

BÖCKER TILL 4- OCH 5-ÅRINGEN

Nu börjar nyfikenheten på allvar att komma till uttryck. 4-åringen frågar och frågar och frågar. Semestertid bjuder på nya upplevelser och garanterat nya frågor. Faktaböcker är spännande! Berättelserna kan vara längre och gärna innehålla lite motstånd. En skurk, en hjälte och lite mysterier. 

Sommarkul 
Från vår serie med Disneyböcker vill vi gärna rekommendera Sommarkul. Här får ni två historier om Musse Pigg och hans vänner. Det är sol, värme, sommar, bad och båtliv. Mycket går fel på Musse och Mimmis båttur, men det slutar lyckligt.

Häng med till flygplatsen 
Ska ni flyga i sommar, så måste ni ha med denna! Långben ska upp i luften för första gången, men hans biljett försvinner plötsligt. Han letar högt och lågt över hela flygplatsen, och Musse och Mimmi hjälper till. Tror ni att de hinner ombord på planet?

Titta in i kroppen 
Med sommaren kommer förhoppningsvis värmen och med den försvinner kläderna. Kroppen syns plötsligt, och då dyker det kanske upp några frågor. Med denna stora boken hittar ni svar på det mesta. Mer än hundra luckor kan öppnas i jakten på kunskap.

Boker_skolebarn_SWE

BÖCKER TILL SKOLBARN

Djuratlas 
Sommarens enklaste sätt att resa jorden runt på. Lär er var världens djur bor genom att klistra in dem på rätt ställe. Inlärningen ska vara kul, och med denna boken läggs en bra grund inför ett nytt skolår och nya NO-lektioner.

Färgfantasier 
Lägg bort barnets digitala prylar och ge det Färgfantasier och en bunt färgpennor, så kan det hålla på i evigheter. Det är något beroendeframkallande med att färglägga samtidigt som man låter tankarna flyga iväg. Perfekt aktivitet till stranden, flyget eller inomhus när det regnar.

Clementina, veckans kompis 
Att vara veckans kompis innebär att Clementina får ansvaret att samla in pengar, mata fiskarna och så får hon Veckans kompis-häftet. Men hur ska Clementina få de andra i klassen att skriva fina saker om henne i häftet? Veckan börjar väldigt bra, men slutar nästan i katastrof. Vem kunde ana att det var så svårt att vara en bra kompis? Denna kapitelboken får både stora och små att le, samtidigt som man känner igen sig i att det här med att vara en bra kompis är ganska svårt ibland.

Isa och Bea – Hur löser vi det här? 
Sommar och mer tid tillsammans kan innebära många diskussioner. Varför inte låta en av dem handla om global uppvärmning? Det är nämligen temat i denna Isa+Bea-boken. De ska ha naturkunskapsmässa i skolan, och lär sig hur människan ödelägger vår jord. Tillsammans ska Isa och Bea hitta en lösning på problemet!