Fina böcker innan läggdags

Små barn tycker om fasta rutiner – det gör tillvaron förutsägbar och trygg. Att runda av dagen med en lässtund, är ett värdefullt ögonblick för både stora och små. Barn som är vana vid en lässtund på kvällen från det att de är ganska små, förknippar dessutom detta med att komma till ro och somna.

God kväll blir god natt

Böcker ger också fina ingångar till att prata om vad ni gjort under dagen. Ibland kanske du kan läsa boken från början till slut, med en liten som lyssnar uppmärksamt. Men väldigt ofta får du läst en sida här och en sida där, och så två sidor tillbaka igen. Små barn är nyfikna och associerar färger, bilder och historier till saker de själva sett och upplevt – och kanske vill utforska närmare i boken.

Boken om de mjuka djuren i Go’morron, go’natt är en av böckerna som många barn läser tills det bara är trasor kvar av den, säger våra läsare!

Go-morrron_coverGo-morrron_oppsl

Böcker som kan vara med i sängen

För de yngsta är det mysigt med mjuka, snälla böcker som förvandlas till ett gosedjur som sover vid sidan av dem, efter att man läst dem. Denna mjuka ansiktsboken är en sådan bok. Den har fin text som vaggar barnet över till drömlandet.

kaninen_coverUgla_cover

En bok fylld av mys

Med denna boken kan varje kväll bli en skattjakt som både stora och små kan se fram emot. Boken är full av sånger, rim och ramsor, dikter och både vackra och roliga illustrationer. Varje kväll kan ni hitta något nytt, eller gå tillbaka till barnets favoriter.

För babyn är det ett bra sätt att introduceras till rytmen och melodierna i språket, och inget är ju vackrare än mammas och pappas stämmor!
Det här är en bok som ger glädje under många år!
Hjartat-mitt_cover_014_revHjartat-mitt_spread_024

Böcker som inbjuder till samtal

För större barn är det kanske saker som har hänt under dagen, eller teman som barnet är intresserat av, som känns bra att prata om – som  till exempel att börja förskolan, att sluta med blöja eller att sova borta.

Så är det för Nora i Nora och Anton. Nora tycker att förskolan är lite läskig och hon tror inte att hon vågar sova över hos Anton. Men så kommer hon på något. Och dessutom kan väl Anton sova över hos henne istället?

Nora-och-Anton_coverNora-och-Anton_spread

Genom att läsa och prata om det barnet är intresserat av, ökar också barnets ordförråd. Att kunna göra sig förstådd tillsammans med en vuxen som har lagt undan allt annat och verkligen har tid att lyssna, är en fin upplevelse! Det kan också hjälpa barnet att förstå sina egna känslor bättre.