God natt-bøker

Fina böcker innan läggdags

Små barn tycker om fasta rutiner – det gör tillvaron förutsägbar och trygg. Att runda av dagen med en läsestunden, är ett värdefullt ögonblick för både stora och små. Barn som är vana vid en läsestund på kvällen från det att de är ganska små, förknippar det dessutom med att komma till ro och somna.

Jag får inte sova!

Vissa små har svårt att komma till ro på kvällen. Allt som hänt under dagen snurrar runt i huvudet – och det kan ta tid för oss alla … För vissa hjälper det att läsa om andra som också ska lägga sig. I Vem lägger djuren? är det många som ska lägga sig. Men djuren behöver hjälp för att hitta sängen och komma till ro. Men vem är det egentligen som hjälper dem?
Hvem-legger-dyrene_cover_SWEHvem-legger-dyrene_spread-SWE

 

God kväll blir god natt

Böckerna ger också fina ingångar till att prata om vad ni gjort under dagen. Ibland kanske du kan läsa boken från börkan till slut, med en liten som lyssnar uppmärksamt. Men väldigt ofta får du läst en sida här och en sida där, och så två sidor tillbaka igen. Små barn är nyfikna, och associerar färger, bilder och historier till saker de själva sett och upplevt – och kanske vill utforska närmare i boken.

Boken om de mjuka djuren i Go’morron, go’natt är en av böckerna som många små läser tills det bara är trasor kvar av den, menar våra läsare!

Go-morrron_coverGo-morrron_oppsl

 

Böcker som kan vara med i sängen

För de yngsta är det mysigt med mjuka, snälla böcker som förvandlas till ett gosedjur som sover vid sidan av dem, efter de blivit lästa. Denna mjuka ansiktsboken är en sådan bok, med en fin text som vaggar barnet över till drömlandet.

kaninen_coverUgla_cover

 

En bok fylld av mys

Med denna boken kan varje kväll bli en skattjakt som både stora och små kan se fram emot. Boken är full av sånger, rim och ramsor, dikter och både vackra och roliga illustrationer. Varje kväll kan ni hitta något nytt, eller gå tillbaka till barnets favoriter.

För babyn är det ett bra sätt att introduceras till rytmen och melodierna i språket, och inget är ju vackrare än mamma och pappas stämma!
En bok som ger glädje under många år!
Hjartat-mitt_cover_014_revHjartat-mitt_spread_024

 

Böcker som inleder samtal

För större barn är det kanske saker som har hänt under dagen, eller teman som barnet är intresseratav, som kan vara bra att prata om – som att börja förskolan, sluta med blöja eller sova borta.

Så är det för Nora i Nora och Anton. Nora tycker att förskolan är lite läskig och hon tror inte att hon vågar sova över hos Anton. Men så kommer hon på något. Och dessutom kan väl Anton sova över hon henne istället?

Nora-och-Anton_coverNora-och-Anton_spread

 

Genom att läsa och prata om det barnet är intresserat av, ökar också barnets ordförråd. Att kunna göra sig förstådd, tillsammans med en vuxen som har lagt undan allt annat och verkligen har tid att lyssna, är en fin upplevelse! Det kan också hjälpa barnet att förstå sina egna känslor bättre.