Påskkul med barnen

Under påsken får vi mer tid att göra saker tillsammans med barnen. Här är sex roliga påskaktiviteter, och allt du egentligen behöver är en kartong med ägg. Är ni redo att ägg-sperimentera?

Sätt färg på äggen

Med hemmakokta färgbad får barnen upp ögonen för att frukt, bär och kryddor faktiskt kan användas till att sätta färg på saker. En gammal tradition är att använda lökskal till påskens frukostägg. Både gula och röda ska läggas i kokande vatten, (eller viras runt äggen för att få till batik-effekt), men färgpaletten kan bli så mycket större om man bara öppnar skåpen i köket, kylen och frysen. Med blåbär i det kokande vattnet får äggen en vacker lavendel-lila nyans. Vinbär och hallon gör äggen rosa. Bara fantasin sätter gränserna.

 

Farge på påskeegg

Annan färgstark mat som kan användas är:

rödkål: ger blåa ägg
gurkmeja: ger gula ägg
rödbetor: ger rosa ägg
kaffe: ger ljusbruna ägg

Så här gör ni:
Lägg frusna bär i kokande vatten tillsammans med ägget och lite salt. Efter ca 5 minuter tar ni av kastrullen, och låter ägget ligga i vattnet i 15-20 minuter. Ju längre tid, desto mörkare färg. Det går också att lägga i ägg som redan är kokta i ett nedkylt färgbad. Tips: knyt snören eller gummiband runt äggen, så blir de randiga.

Äggjakt

Barn älskar att gå på skattjakt, särskilt om det är jakten på påskägget! Oavsett om det är ett påskägg med godis i, eller vanliga ägg i regnbågens alla färger – så är det en perfekt aktivitet för hela familjen. Göm äggen på luriga ställen, och låt barnen börja jakten. Säg gärna ”varmt” eller ”kallt” beroende på hur nära barnen är äggen. Är barnen större kan man också göra en skattkarta, eller små rebusuppgifter. Om ni har gömt många ägg kan det vara bra att ha en korg som barnen kan samla in äggen i. Kul för både stora och små!

jenter på påskeeggjakt

Glitterägg

Dessa äggen är fina att hänga i björkris, men minst lika fina som dekoration på påskbordet. Blås ut ägget genom att göra ett hål i varje ände på ett okokt ägg och blås in i det ena hålet. Just detta är en uppgift för de vuxna. När ägget är tomt kan du föra in en tunn ståltråd eller tråd genom det, och på detta sätt skapa en krok så att ägget får något att hänga i. Längst ner fäster du en stor pärla som ”stopp”. Låt barnet dekorera ägget genom att först måla det med lim, och sedan strö på glitter, paljetter och små pärlor. Om du klär ägget med aluminiumfolie först blir det vackert silverfärgat, och det tål dessutom mer. Remsor av silkespapper som klipps med mönstersax kan också användas för att få till en färgstark effekt. Pensla gärna ägget med tapetklister först, så blir det enklare att fästa pappersremsorna.

glitterpåskeegg

Hemmagjort kinderägg

Chokladägg som ser ut som riktiga ägg, och som måste skalas innan de kan ätas, är verkligen roligt. Blås ut ett ägg, skölj rent det och fyll ägget med choklad som du smält i ett vattenbad. Betydligt mindre tidskrävande och mer barnvänligt är att äta ett frukostägg från toppen och ner (kapa av den breda änden på ägget och ät det från änden, så att toppen är intakt). Efteråt kan du sätta ägget i en äggkopp och låta barnet fylla ägget med smält choklad, kaksmulor eller strössel. Låt det stelna i kylen.

Sjokoladepåskeegg

Blomstrande ägg

Gula tazetter (ser ut som små påskliljor) säljs i grupper, och det går att försiktigt dela lökarna och rötterna. Låt barnet plantera dom styckvis i varsitt tomma äggskal med lite fuktig jord i botten. Söta och fina på påskbordet eller i fönstret. Sätt äggen i varsin äggkopp, eller arrangera dom i botten av en hög genomskinlig vas för att få till ett ”blomsterakvarium” där andra gula saker (en liten påskkyckling) kan få vara med.

Stearinägg

Dessa söta ljusen brinner lika länge som ett vanligt ljus, men är också dekorativa. Samla ljusstumpar och smält ner dom i ett vattenbad tills de blir flytande. OBS – detta blir varmt, och är ingen aktivitet som passar små barn. Fyll ett tomt äggskal med stearin och stick ner en veke (den kan hållas fast med hjälp av fyra tändstickor). Låt stearinet stelna och låt barnet ta av äggskalet som är ovanför stearinkanten. Använd äggkoppar som ljusstakar, eller sätt ägget på någon slags ring så att ljuset står stadigt.

Påskeeggelys