5 riktigt bra barnböcker om vänskap

Alla behöver vi vänner, både barn och vuxna. Men det är inte alltid så enkelt att skaffa vänner och behålla den vänskapen. Dessutom finns det otroligt många känslor kring vänskapen som kan vara fint att uppleva tillsammans genom en bok. Därför kommer här fem riktigt bra barnböcker om vänskap.

 

NALLE PUH ­– BÄSTA VÄNNER

 

Nalle-Puh_Bästa-vänner_cover
Nalle Puh är en charmerande björn, och värderingarna som han och hans vänner har är något vi alla kan lära av: Vänskap och att ta hand om varandra. Hjälpsamhet och viljan att visa omsorg. Lekfullhet och förmågan att vara öppna och spontana. Inte konstigt att vi älskar gänget från Sjumilaskogen! ”Bästa vänner” handlar om vänskapen mellan Nalle Puh och Nasse. Den här dagen går de på promenad i skogen, och plötsligt tappar de bort varandra! Ni kan själva räkna ut hur stor glädjen är när de åter hittar varandra till slut.

 

ISA + BEA

Isa_Bea_1_cover_SWE_rgb

Möt Isa och Bea, bästisarna som aldrig skulle bli vänner. Aldrig i livet. Redan första gången de såg varandra visste Bea och Isa att de aldrig skulle bli vänner. Båda två tyckte att den andra verkade konstig. Men när Bea retar sin syster en gång för mycket och måste gömma sig, då kommer Isa till undsättning med sin trollstav, ansiktsmålning och en hink med slemmiga maskar. Råkar de illa ut? Kanske. Har de kul? Gissa om!

 

JAG VILL INTE VARA EN ÄRTA

Jag-vill-inte-vara-en-arta_cover

Varje dag är det saker man ska komma överrens om, det gäller både barn och vuxna: Vad ska vi leka, åta, ha på oss? Vad är fint, och vad är tillåtet … Det är inte enkelt att bli eniga, och det är inte heller allt vi ska vara överrens om. I ”Jag vill inte vara en ärta!” kan man läsa om fågeln Bella och flodhästen Hugo som är bästa vänner och som ska gå på karneval. Båda två har bestämda åsikter om vad de ska klä ut sig till så det blir en stor utmaning för dem. Hur ska de komma överens? Budskapet i denna insiktsfulla bok är att man ska vara generös, visa förmåga att kunna kompromissa och behandla varandra väl. Här finns det mycket både små och stora kan lära sig av …

 

VI VILL LEKA

Vi-vill-leka_Cover

Den nostalgiska boken ”Vi vill leka” är lika aktuell idag som när den skapades för nästan 40 år sedan. De klassiska illustrationerna och den fina stämningen är en njutning för både stora och små. Gyo Fujikawas illustrationer är klassiska och fantastiskt vackra, och passar perfekt nu när retrotrenden är här. Hon tar oss med in i en äventyrlig värld full av barn – och bara barn. I denna bok kan ni följa dem genom en aktiv dag full av lek. Se dem åka kana, klä ut sig, leka gömme, plaska och allt annat kul. Alla som vill, får vara med! ”Vi vill leka!” är en hyllning till leken och vänskap och visar aktiviteter och situationer som barn kan känna igen sig i och inspireras av.

 

BJÖRNENS NYA VÄN
Björnenes nya vän_cover_200

 

Det här är en inbunden bok som väcker både nyfikenhet och förundran. För vem är det egentligen som tisslar och tasslar i skogen? Här dyker björnens vänner upp, en efter en. Och alla blir de mer och mer nyfikna på vem det är som gömmer sig. Björnens nya vän har fantastiska illustrationer och en mysig historia om att lära känna nya människor.