Språkutvecklingen hos 10 månader gamla barn

Prata med barnet som om det förstår vad du säger, och var så konkret du kan. Om du också pratar om saker som barnet är intresserat av där och då, och besvarar barnets ljud och tecken, ger du bra bränsle till språkutvecklingen.

Det är stora variationer inom ”det normala” när det gäller den språkliga utvecklingen. Men mellan 10 och 14 månader sker vanligtvis den tiden då barn böjar att använda ord och har en förståelse om vad de pratar om.

Svar på barnets försök
Hon eller han kan uttala många olika ljud och tycker om att utforska dom genom pladder. Det är viktigt att du ger svar på barnets ljud när de är ett tydligt försök till kommunikation. Stoppa och lyssna till vad barnet säger även om det kan ta tid. Svara gärna på det du tror hen vill säga: ”Ja titta, där är hunden. Den är fin.” Det kommer uppmuntra barnet till att försöka att prata mer. Du hjälper också barnet att förstå att olika ljud kan knytas till olika saker.

Barn på 10 månader kan komma ihåg ord och uttryck som används ofta. Barnet kan många fler ord nu än barnet klarar att säga. Om du frågar om var en sak i rummet finns eller i en bok, kan det faktiskt hända att barnet pekar på den.

Baby_10M-2
Roligt med «nej»
Det er også morsomt å eksperimentere med nei. Rist på hodet mens du sier eller leser setninger som «nei, hunden var ikke under puten». Snart vil også barnet riste på hodet til nei.
Det är också kul att experimentera med nej. Skaka på huvudet medan du säger eller läser meningar som ”Nej, hunden var inte under kudden”. Snart kommer också barnet skaka på huvudet till nej.

Källor: Föräldraguiderna «Barnets utveckling» och «Inlärning» från Sandviks AS, UiO, forskning.no