Muuuu! säger kossan

Ett ivrigt finger pekar på kossan i boken. Och så hittar det en knapp att trycka på. Muuuuu! säger kossan. Det lilla ansiktet skiner upp i ett stort leende och skrattet kommer. Ögonen söker dina och blicken säger: Titta vad jag klarade själv!

För ett litet barn är lyckan att klara saker på egen hand. Vid 9–12 månaders ålder börjar barnet få en bra kroppsuppfattning och finmotorik. Att barnet pekar för att göra dig uppmärksam på något är ett nytt och spännande steg i utvecklingen – jag vill att vi ska titta på något tillsammans!

Barnet älskar fingerramsor som Imse Vimse spindel, sätta in saker och ta ut dom igen, riva i tidningar, undersöka saker som kan öppnas och stängas, trycka, peka, plocka och fippla.

Saga_finger
Allt som de små fingrarna kan undersöka är kul, och det är extra kul om barnet får respons i form av ljud från en bok, eller en reaktion från dig. Samtidigt blir barn i denna åldern stadigt mer mobila – de flesta kryper ivrigt runt och kan gå medan de håller sig i något, medan några få både går och springer själv.

Skapa en feststund i soffan
Det kan bli fullt upp att ha koll på en liten krabat som rör sig fort och samtidigt är superintresserat att utforska spännande saker med fingrarna. Kanske en lugn läsestund i soffan är ett välkommet avbrott för mamma och pappa också?

För barnet är det en stor vinst att kunna kombinera flera intressen. Böcker ger alltid mycket att titta på och prata om, men om de dessutom har knappar att trycka på, sidor som kan skjutas ut, luckor som kan öppnas eller små hål som kan utforskas, ja då är det fest! För att inte prata om hur kul det blir att bläddra på egen hand – fram och tillbaka, om och om igen.

Sådana böcker är bra nu:

Djur & ljud
Vad tror du djuren säger? Tryck på knapparna och lyssna!

Dyrelyder_ny2015_cover
Köp Djur & ljud i Gobokens bokhandel

Titt-ut djurungar
Små flikar som kan skjutas ut och in gör det möjligt för djurungarna att försvinna och komma fram gång på gång.

Titt-tei-dyreunger_cover_SWE
Köp boken i Gobokens bokhandel

 

Färglek med massor att utforska
Fylld av godsaker för sinnena – mjuka, hala och räfflade fält att ta på, luckor att titta in bakom och hål att titta in i och känna på.

Fargeglad-lekebok_cover
Köp boken i Gobokens bokhandel

Imse vimse spindel
Hålen på bokens sidor är spännande att känna på för små fingrar, och rimmen och fingerramsorna väcker garanterat entusiasm.

Lille_Petter_edderkopp_cover_SWE
Imse vimse spindel i Gobokens bokhandel

 

Vroom!
Hjulen är hål på sidorna. Kul att känna på och sticka in handen genom när man läser om allt som susar och far.

William_Vroom
Köp boken i Gobokens bokhandel

Trevlig läsning!

Och tack för att du gör det. Barn som blir lästa för, utvecklar hjärnans språkcentrum mer och snabbare än hos andra barn. Det ger många fördelar i livet.