”Tjuv och tjuv det ska du heta, för du stjäl min bästa vän!” föreslår barnpsykologen Magne Raundalen som ringsignal på föräldrarnas mobiltelefoner. Han riktar stark kritik mot föräldrar som oftare tittar på telefonen än sina barn.
Text: Kitt Sandvik och Kjersti Frackmann Strass
Foto: Shutterstock och Anne Lise Norheim
– När du använder din mobiltelefon minskar du tiden för samtal och uppmärksamhet med barnet flera gånger om dagen, och stjäl IQ-poäng från barnet. Språket är det viktigaste verktyget i uppbyggnaden av intelligens. Språket är under konstant utveckling och det utvecklas inte särskilt bra av att höra föräldrarna prata i mobilen och absolut inte när de använder den till annat, säger Raundalen.
För många har det blivit viktigare att vara ”online” än att koppla av och vara närvarande. Vi vuxna kan säga ifrån om vi tycker att någon sitter för mycket med mobilen. Barn kan inte säga ifrån på samma sätt. De är lojala mot sina föräldrar, men kan bli avundsjuka och arga på det som konkurrerar med mammas och pappas uppmärksamhet. Organisationen Barnevakten ger råd om barn och medier och har arbetat fram denna rekommendation:
MOBILVETT TILL FÖRÄLDRAR
Var uppmärksam på när du använder mobilen. Ta hänsyn till att tiden med barnet är begränsad.
Låt mobilen ligga hemma eller i bilen när du hämtar från förskolan eller skolan.
Använd aldrig mobilen när du är ”publik” till barnens aktiviteter.
Vänta med uppdateringar på nätet och nyheter på TV tills de minsta har lagt sig.
Sätt upp regler för barnens användande av Internet, spel, TV och film.
Ha platser och tidpunkter som är mediefria, till exempel innan barnen lägger sig.
Se efter var mobilen finns när barnet ska lägga sig och se upp så att barnet inte blir väckt av dess signal.
Delta i dina barns och ungdomars medieaktiviteter.
Kom ihåg att du är en förebild för dina barn och att de lär sig av dina vanor och ovanor.
LÄSNING GER BARNET DIN FULLA UPPMÄRKSAMHET
Om mobilen stjäl tid och möjligheter till bra språkutveckling, vad ger då kvalitetstid och språk? Vi på Goboken tycker självklart att läsning är svaret. När du läser en bok tillsammans med ditt barn, är du helt närvarande, och ni går in i ett gemensamt universum. Att ge barnet din fulla uppmärksamhet under lässtunden är lycka för er båda och fyllt av kvalitet.
Mys, samvaro, samspel, inlärning – är alla bra saker i relationen med ditt barn. När barnet sitter nära, i knäet, känner värmen från dig, doften av dig – med ljudet av din stämma och en härlig bok som ni delar – då känner barnet sig tryggt och älskat. Och språkutvecklingen blir en bonus som varar livet ut. Så läxan blir – lägg bort mobilen och ta fram en bra bok!
Källor: Adresseavisa.no, Barnevakten.no, Goboken.se