Tänk om djuren pussades godnatt …

Olika nattningsrutiner och godnattpussar hos människor – och hos djur!

En mysig godnattstund, lite småprat, lässtund och sedan en godnattpuss som avslutar dagen. Så ser nog de vanliga rutinerna kring läggdags ut i de flesta barnfamiljer. Men tänk vilken nytta den lilla stunden med saga, lugn och ro och en godnattpuss egentligen gör. Här varvar ni ner tillsammans efter dagen med en bra bok, läser, myser och pratar. Kanske är ni nerkrupna under täcket båda två – eller hela familjen? Om något roligt hänt kan man prata om det en stund. Om något tråkigt hänt kan man prata om det istället,  för att sedan efter godnattpussen kunna somna lugnt och tryggt och känna att allt är okej inför natten och nästa dag.

Livliga barn med tusen tankar, frågor och spring i kroppen får en skön stund att koppla av, komma till ro och slappna av både i huvudet och i kroppen. Det lite lugnare, kanske blyga och försiktiga barnet får nu äntligen lite tid och utrymme för att lufta tankarna, berätta i lugn och ro om sina funderingar och om sin dag. Nattning med bok och mys i värmen under täcket ger alla en chans att koppla av och känna hur tröttheten kommer smygande. Det är så mysigt och avkopplande att det ibland händer att mamma eller pappa somnar först …

Alla har olika nattningsrutiner

Även om nattning följer ett mönster är det nog också så att man har olika rutiner i olika familjer och kanske till och med olika rutiner för olika barn. En del behöver en lång procedur för att komma i säng, andra kan få på pyjamas, borsta tänderna och bli klara snabbt. Nattningen kan vara i sängen, i en myshörna, tillsammans med syskonen eller själv med någon förälder. Så länge alla trivs och nattningen fungerar och är en mysig avrundning på dagen finns det inga fel eller rätt. När det inte fungerar finns det en massa olika råd, knep och experttips att läsa om. Läs till exempel här och prova er fram: Så skapar du läggrutiner för barnet

Den magiska godnattpussen

Nattningen avslutas alltid med en godnattpuss –  om barnet tycker att det är ok. Fråga alltid, för barnet måste ha rätt att säga nej till pussar och kramar ibland. Pussen och kramen sätter punkt för dagen, signalerar att nu är dagen slut, det är dags att sova – och allt är ok. Godnattpussen sätter punkt för allt bus och spring. (Det är iallafall det den ska göra … Men ibland får man pussa mer än en gång – så är det nog hos alla!)
Oftast tänker man nog inte ens på den där pussen, den kommer av bara farten. Men skulle man någon gång missa den, glömma bort den eller hoppa över den så kan man vara säker på att det skulle märkas! En liten godnattpuss rymmer så mycket kärlek, trygghet och lugn och ingår i varje kvällsrutin. Vilken fantastisk lycka, egentligen.

Så här ser det nog ut hemma hos de flesta familjer …

Men tänk om också djuren godnattpussades som vi! Hur skulle deras nattning se ut?

Om djuren pussades godnatt” är en ny och rolig bok av Ann Whitford Paul, utgiven av Goboken 2023. Här får vi hänga med på nattning hos djuren. Vilka är deras bästa rutiner kring läggdags? Eller snarare, hur skulle nattningen se ut hos olika djur om de verkligen pussades godnatt? Här är det verkligen variation på nattningsrutinerna och på vad man gör innan läggdags! Ormarna slingrar sig runt varandra, aporna hoppar bland träden, samtidigt som de pussas och pingvinerna pussas godnatt medan de åker kana på isen. Men sengångaren då? Hur går det till när de ska pussas godnatt? Deras nattning är långt i från fartfylld, kan man lugnt konstatera … I den här boken finns det inga begränsningar och varje djurfamilj har sina alldeles egna rutiner som passar just dem och deras liv. Precis som varje familj har sina egna rutiner hemma hos sig!

Det är fantasifullt berättat och lockar till skratt, samtidigt som de finstämda illustrationerna av David Walker verkligen lyckas fånga den mysiga stunden och den lugna stämningen som så småningom infinner sig. Vi på Goboken tycker ju självklart att den bästa nattningen är den med en riktigt bra bok. ”Om djuren pussades godnatt” är en glad bok på rim och passar perfekt för nattning. Den kommer helt säkert att bli en riktig favoritbok hos många!

”Om djuren pussades godnatt” finns givetvis i Gobokhandeln för den som vill ha lite inspiration till lässtunden innan läggdags!

Här hittar du lite mer tips kring nattningsrutiner:

Så skapar du läggrutiner för barnet

Krångel vid läggdags?