Att klara av krångliga saker

Finns det en större lycka än känslan av att ha klarat av någonting helt själv? Något som är svårt och och väldigt krångligt som man själv inte trodde att man skulle klara av. Finns det sedan en större frustration än att inte klara av något? Något jättekrångligt som man bara förväntas klara, men man tycker att man inte riktigt får den hjälp man behöver … Karl har blivit storebror och klarar en massa saker. Men det skulle vara skönt att få lite hjälp av mamma ibland ändå.

Barn lär sig nytt varje dag

Barn lär sig nya saker hela tiden, varje dag och ofta i ett rasande tempo. Vi vuxna tänker inte alltid på det, det kan vara saker som är helt självklara för oss. Men barnet känner ändå en lycka över att ha lärt sig något, klarat av något och vill gärna göra det igen. Och igen. Många gånger. Lyckan och tillfredsställelsen över att kunna knäppa den första knappen, öppna och stänga dörren, ta på sig skorna eller ta sig uppför och nerför trappan kan utlösa de allra största lyckoreaktionerna hos en liten upptäckare. Triumfen över att ha gjort något nytt och svårt visas ofta med glada tjut eller stora leenden. Gläds tillsammans med barnet! Ett leende eller en glad kommentar kan göra stor skillnad och få barnet att växa inuti.

Tålamod och tid – lyxvaror för småbarnsföräldrar

Förutom ett stort tålamod, både för egen del och av sin omgivning, behöver barnet också både hjälp och vägledning på sin väg mot nya kunskaper. Ofta är det just tiden som begränsar oss föräldrar. Tiden – och kanske vårt föräldratålamod. För vi har inte alla riktigt samma tålamod som barnet. Vi stampar otåligt och kämpar med oss själva medan vi ser på hur jackan knäpps i snigelfart eller när skorna hamnar fel och vi egentligen har jättebråttom. Vi har inte heller alltid varken tid – eller ork – att städa upp efter en långsam och väldigt kladdig måltid när barnet försöker få snurr på hur man äter med sked och det mesta hamnar utanför, på golvet och på kläderna. En stressig morgon på väg till förskolan finns helt enkelt inte tiden för att hinna lära sig nya saker. Men det är viktigt att ta vara på de stunder som finns. Ta lite extra tid på helger och lediga dagar till att låta barnet klä på sig, äta själv eller gå på toaletten. Gläds åt framstegen och hjälps sedan åt med nya utmaningar.

Krångligt Karl – om att vara stor, men ändå fortfarande behöva hjälp och stöd

Det här temat speglas i Gobokens nya bok ”Krångligt Karl” av Lou Peacock. Karl är en stor pojke. Det tycker både han och hans mamma. Han är väldigt mycket större än sin lillasyster Iris. Iris är en bebis och kan inte göra något alls själv! Hon måste ha hjälp av mamma precis hela tiden. Karl klarar sig själv. Han kan en massa saker. Han kan hälla upp mjölk, cykla och läsa godnattsaga helt själv. Han tycker att han är stor. Men ibland blir det krångligt och svårt. Då skulle Karl behöva hjälp. Men mamma hinner inte alltid … Hon är upptagen med Iris. Då får Karl gå med knasiga knappar och galna gummistövlar hela dagen. Och när han ska gå på toaletten blir det alldeles för krångligt och då måste han ropa på mamma. Men hon har ju mest bara tid med Iris. Karl känner sig övergiven och blir både ledsen och arg. Han tappar självförtroendet. Och mamma bryr sig ju inte alls om honom … Plötsligt är det inte alls roligt att vara stor.

Hjälp barnet att göra saker själv

Småbarnsföräldrar kommer att känna igen sig väl i den här berättelsen. Om att ständigt kämpa med tiden och samtidigt försöka peppa barnen att klara sig själv. Både barnet och föräldrarna vill ju att barn ska bli självständiga, klara av saker själva, lära sig massor och bli trygga med sig själv. Men då behövs trygghet och mycket stöd! Allra bäst lär sig genom att göra saker själv. Först visar någon vuxen eller kanske ett äldre syskon långsamt och sedan får barnet försöka själv: Hjälp barnet att göra saker själv. Det kan ta lång tid, det blir inte rätt på första försöket, men det gör inget att knapparna hamnar ojämnt, att tröjan kanske är bak och fram eller att maten inte alltid hamnar där den ska. Uppmuntra barnet att försöka igen! Och igen … Påpeka inte att ”nu blev det lite fel”. Gör inte heller om det själv på rätt sätt, för då signalerar du för barnet att det gjort ”fel”. Ge barnet massor av bekräftelse på att det är bra jobbat, bra kämpat, bra att försöka – oavsett om resultatet är det önskade. Huvudsaken är att man försöker! Då kommer självförtroendet att öka och barnet ger sig på nya saker med samma nyfikenhet och entusiasm. Så småningom kommer skorna att hamna på rätt fot med en gång, tröjan kommer att vara rättvänd och dragkedjan i jackan är en baggis i slutet av vintern. Vilken lycka! För det är ju då ni verkligen sparar tid och kan göra en massa andra roliga saker, lära barnet ännu fler nya saker och försöka utmana och samtidigt uppmuntra och vara närvarande. Barnet får en känsla av att behärska saker och ting, blir modigare och självständigare. Ett barn som hela tiden får bekräftat för sig själv att det klarar av saker får en inre säkerhet, trygghet och vågar ge sig vidare ut i världen.

Att dela på mamma – det krångligaste av allt!

Men det krångligaste av allt är ju att försöka dela på mamma … När det plötsligt dyker upp ett syskon som tar en massa tid, som man tidigare haft helt för sig själv. Det är krångligt både för barnen och föräldrarna. Men hur det än är kommer våra barn alltid att vara våra barn, våra bebisar. Vi kommer alltid att finnas där för dem och ge dem massor av uppmuntran när de behöver hjälp eller stöd. Även när de är stora. När Karl förstår det känns det inte alls lika krångligt längre.

Med fantastiska illustrationer av Christine Pym får vi på ett humoristiskt sätt följa med Karl och verkligen känna hur han upplever alla de här krångliga sakerna. Man känner hans stolthet över att kunna och sedan hans frustration över att det blir krångligt och till slut också känslan av att vara övergiven när allt går på tok. Men så kommer mamma tillbaka och allt känns tryggt och skönt igen.

Krångligt Karl gavs ut av Goboken 2023 och finns att köpa  i Gobokhandeln.

Vill du läsa mer om hur du uppmuntrar barnen att lära sig nytt? Här är lite inspirationslänkar från andra sidor:

Tips för självständiga barn

Mentalt starka barn? 6 saker som deras föräldrar är bra på