Har du en Stampisaurus hemma hos dig?

Man ser dem då och då, Stampisaurusarna. Framförallt hör man dem. De skriker och trängs i köer, kastar sig på golvet vid kassan i mataffären (oftast vid godishyllorna), på förskolan är de kända för att knuffas och puttas och stampa! Stampa hårt och skrika högt! Vi som tittar på förvånas. Men hur ska man agera när man ställs inför en Stampisaurus? Och vad är egentligen en Stampisaurus?

Hur känner man igen en Stampisaurus? De finns överallt!

Precis som med Änglisaurusar har Stampisaurusar alltid funnits. De finns i alla åldrar,  förekommer över hela världen i alla kön. Medan Ängslisaurusarna lever ett tillbakadraget liv och knappt märks alls är fallet det helt motsatta med Stampisaurusar. Man märker oftast om det är en Stampisaurus i närheten och när den blir uppretad hörs och syns den mycket tydligt. Då gäller det att antingen backaeller att ha en bra strategi för hur man ska göra för att hjälpa Stampisaurusen att lugna ner sig, tänka efter, andas.

Stampisaurusar enligt succéförfattaren Rachel Bright

En av Goboksredaktionens favoritförfattare, Rachel Bright, har kommit ut med en ny bok på liknande tema som Ängslisaurusen och Färgstarka Freddy.  Alla de här böckerna handlar om barn, olika varianter av ”saurusar”, som inte riktigt alltid vet hur de ska hantera sina känslor. De kämpar hårt för att förstå vad som händer runt omkring dem. Ängslisaurusen är rädd för precis allt! Freddy kan inte alls de sociala koderna och skrämmer hela hönsflocken. Stampisaurusen tycker att alla är emot honom, att det är orättvist och att inget blir som han tänkt sig! Visst känns det igen? Barn går igenom olika faser i livet och alla de här olika historierna både beskriver och avdramatiserar väldigt väl både raseriutbrott, ängslan och att sticka ut på alla håll.

Tillsammans med Chris Chattertons fantastiskt målande illustrationer lotsar Rachel Bright oss igenom en helt vanlig dag i Stampisaurusens liv. Han vaknar på gott humör och ser fram emot en ny dag … och sedan går allt på tok på en enda gång! Precis allt blir fel och alla är dumma! Särskilt mamma.  Stampi skriker och vrålar och STAMPAR hårt i marken! Kompisarna blir rädda, lillebror gömmer sig och Stampi blir bara argare och argare. Ingen förstår honom! Hela dagen är förstörd och hela världen är emot honom!

Men mitt i alltihop uppenbarar sig en oväntad hjälp med några väl valda ord. Stampi stannar upp och funderar. Han har ju faktiskt trots allt ett val:

”Det kommer alltid att komma dagar
när ingenting känns okej,
när allt går på tok och vänds upp och ner
ner till minsta lilla grej.

Men ta ett djupt andetag, andas ut.
Starta om igen från noll.
Sakta ner, gör plats och försök
att se problemet  från andra håll.”

Stampisaurusens ilska är helt naturlig

Jo, så är det! Ilska och att bli arg är lika naturligt som att bli ledsen, att bli rädd eller att vara glad. Känslor måste få ta plats och behöver utrymme och självklart måste man också få bli arg. Det förstår Mammasaurusen. Men ilska och utbrott kan också ställa till med en hel del problem i relationer med andra människor. Stampisaurusens kompisar blir rädda, drar sig undan, några kanske till och med blir ledsna och sårade.

Det kanske inte alltid är motiverat med ilska och det kanske blir alldeles tokigt det man säger och gör när man blir arg, men det är just det man ska ta i. Inte i ilskan i sig. Fundera på vad som hände, försök att se det från andra, från olika håll. Kanske det blir lättare att hantera nästa gång i en liknande situation. Det är vad Stampisaurusen lär sig!

En Stampisaurus på utsidan –men på insidan då?

Det kan finnas massor av olika anledningar till att man är en Stampisaurus och blir arg och brusar upp. Då är det klokt att vänta, så som Mammasaurusen gör. För barn är det ofta svårt att uttrycka sig och berätta om sina känslor. Ilskan tar snabbt över och utbrotten kommer direkt. Barn har inte heller samma impulskontroll som de flesta äldre har och kan inte hantera de känslostormar som dyker upp från ingenstans. En Stampisaurus kan ju innerst inne vara ledsen, känna sig utanför eller att ingen förstår. Precis som Ängslisaurusen har Stampisaurusen stora förhoppningar över dagen och allt kul som ska hända. Men medan Ängslisaurusen blir orolig och vill hem uttrycker Stampisaurusen sin besvikelse genom att skrika och stampa. Han känner sig förminskad, tycker att det är ORÄTTVIST och att INGEN FÖRSTÅR.

Stampisaurusars inre styrkor och kvalitéer

Bakom all ilska och alla explosioner döljer sig ofta något helt annat. Eller någon helt annan. Rachel Brights Stampisaurus visar sig vara både klok och insiktsfull, har många vänner och är en fin kamrat. Stampisaurusar är ju så mycket mer än sina utbrott! Kanske är Stampisaurusen bra på att sjunga, teckna, läsa eller har en särskild talang för någon idrott eller dans. Att låta Stampisaurusen få utvecklas och känna styrka i något annat kan ge en helt ny inre trygghet istället för att identifieras och identifiera sig själv bara som en Stampisaurus. Alla människor har styrkor, det gäller bara att hitta dem och låta dem utvecklas! Gläds åt de fina stunderna, låt dem ta överhanden så får Stampisaurusen chans att växa och utvecklas tillsammans med sina positiva känslor.

Hjälp till dig och din Stampisaurus

Det viktiga är att man inte ignorerar känslor, oavsett vilka känslor det är. Men att försöka prata med en rasande Stampisaurus är oftast helt lönlöst. Försök istället att begränsa utbrottet. Det viktigaste av allt om man ska kunna gå vidare är en riktig pratstund, när utbrottet blåst över. En del barn känner sig ignorerade i sina åsikter, vilket självklart kan skapa ännu värre osäkerhet och utbrott. Men även om alla måste få bli arga och brusa upp över oförrätter finns det också de som behöver professionell hjälp.

Många barn går igenom olika faser av ”saurus” som en helt naturlig del av utvecklingen. För dem är det övergående att vara en Ängslisaurus eller en Stampisaurus. För andra kan det vara något man behöver hjälp med för att lättare förstå sig själv, för att klara av förskola, skola, kompisrelationer och till slut ett jobb. Då finns det hjälp och stöd både via BVC och via skolhälsovården. Många vuxna med problem med humöret hade förmodligen haft enklare i sina relationer med andra, och med att förstå sig själv, om de fått hjälp redan som barn.

Även föräldrar kan ju känna sig vilsna över att inte nå fram till sitt barn som plötsligt blivit en Stampisaurus. Maktlös står man bredvid och förstår inte riktigt. Mammasaurus lyckas ju förvisso väldigt väl, men ibland är det skönt att veta att det finns hjälp att få.

Stampisaurusen hos Goboken

Stampisaurusen gavs ut på Svenska av Goboken 2023. Den kommer ibland i bokpaket till Gobokens prenumeranter, men finns också att köpa fristående i Gobokhandeln. Det är en väldigt läsvärd bok både för barn som själva får utbrott och för alla andra barn som behöver förstå att ilska inte alltid är vad det ser ut som. Vi behöver alla påminnas då och då om att det är ok att vara annorlunda, att känslor är ok – oavsett om vi har med Ängslisaurusar, Stampisaurusar eller färgstarka personligheter som Freddy att göra. Världen behöver mer förståelse, acceptans och mångfald – och Rachel Bright är en fantastisk förespråkare för alla de barn som sticker ut lite.

Läs gärna mer här om explosiva barn, om ilska, utbrott, om vad man kan göra själv och om när man ska fundera på att söka hjälp:

https://www.bup.se/diagnoser/andra-svarigheter/ilska-och-utbrott/

https://www.1177.se/Skane/barn–gravid/att-vara-foralder/foraldraskap-och-relationen-med-barnet/nar-barn-far-utbrott/

https://www.folkhalsan.fi/tidningen-folkhalsan/artiklar/explosiva-barn2/