12 GRATIS-saker att göra på semestern

Dyra resor är inte något som små barn längtar efter. Men mer tid med mamma och pappa, det är himmelskt! Här är tolv tips om roliga saker att göra på semester, och som inte kostar mer än en bussbiljett.

TÄLTA I TRÄDGÅRDEN ELLER PÅ VERANDAN
Slå upp tältet, gör ett solskydd av en matta eller rigga allt under en parasoll. Ta med ett paket kex, något att dricka, böcker och en radio. Det blir en sagolik semester för den lille!

GÖR HÄRLIG GLASS
Hemmagjord glass är det bästa av allt! Släng ner allt du har av frukt och bär i en mixer med lite vatten. Häll sedan över massan i en iskubslåda eller i små bägare och stick ner en sked i varje. Sätt in dem i frysen och snart har ni den godaste glassen!

REGNVÄDER? BYGG EN KOJA INOMHUS!
Häng en matta över två stolsryggar eller lägg en madrass under en trappa. Ät middag i kojan och ta sedan en eftermiddagsvila tillsammans. Mysigt!

pytt-sannÄNNU MER REGN? STRUNTA I STÖVLARNA OCH HOPPA I VATTENPÖLAR!
Ingenting är så roligt som att plaska runt med bara fötter i regnpölar. Är DU med och leker, blir det extra roligt!

ÅK PÅ SJÄLVPLOCK AV JORDGUBBAR ELLER HALLON
Mumsa bär på åkern och plocka några korgar för att ta hem och frysa in. Varför inte koka sylt och dekorera burkarna med fina hemgjorda etiketter.

HA EN BAKDAG OCH LÅT BARNET HJÄLPA TILL
Ingenting smakar bättre än en nybakad bulle eller en nygräddad våffla – om ditt barn får hjälpa till är lyckan gjord! Låt disken stå, bjud över grannbarnen och få se många lyckliga ansikten.

FYLL EN BALJA MED VATTEN OCH ÖSKAR, OCH PLACERA DEN MITT PÅ GRÄSMATTAN
Detta ger oändliga möjligheter för vattenlek (under tillsyn). Låt minstingen plaska och stänka så mycket den vill. Att bli plaskblöt är lycka, sedan kan du bara hänga upp de blöta kläderna för att lufttorka i solen.

ÖVERNATTNING PÅ NÄRMASTE HED, SKOG ELLER FJÄLLTOPP
Du behöver inte åka långt. Ta med tält och fiskeredskap – en övernattning ute i naturen är hyperspännande. Kanske kommer det en … björn?! Uääääh!

GÅ PÅ UPPTÄCKTSFÄRD PÅ STRANDEN ELLER VID EN SJÖ I SKOGENThomas
Det är roligt att vada i vattnet på stranden, lyfta på stenar, känna på tång och plocka krabbor, snäckor och andra skatter. Att kasta sten i vattnet eller se en pinne flyta runt är en makalös underhållning för en liten krabat!

LAGA EN KREATIV MIDDAG TILLSAMMANS
Låt stora och små leta fram saker ur skåp och frys, eller ta en tur till affären. Prata om vad ni gillar och vad som skulle göra sig bra till middag. När man har tid på sig att tänka ut en middag tillsammans är det mycket roligare. Glöm inte desserten!

SKAPA EN SKUGGTEATER
Häng ett lakan över en tvättlina. Se till att solen eller en stark lampa kan skina på baksidan. Hitta dockor och andra saker som kan vara figurer i skuggteatern och lek fram en historia! Sedan är det bara att bjuda in till föreställningen!

ARRANGERA ETT LÄSMARATON
En regnig vardag igen? Stanna inne och läs HELA dagen. Alla barnets favoritböcker – om och om igen. Eller förlägg maratonet till kvällen. Låt barnet vara uppe länge och läsa tills det inte orkar mer. Härligt, och med potentiell bonus – kanske sover det någon timme extra nästa morgon?

GLAD SOMMAR!