När du öppnar en bok …

Vi som vet, vi vet … Känslan av en helt ny bok, en glänsande, spännande framsida, det försiktiga knakandet när man öppnar den för första gången, bläddra förbi de första sidorna och där – där öppnas en helt ny värld! Ett äventyr väntar. Börja läs!

I böckernas värld kan allting hända. Här finns inga regler och inga begränsningar. Här slåss vi mot onda trollkarlar, hamnar på villovägar med en magisk ring, löser mysterier, vandrar i bergen, reser till fjärran länder östan om sol, västan om måne. Vi skrattar, gråter, ryser av välbehag eller håller andan av spänning – och läser, läser, läser vidare. Sida efter sida bläddrar vi vidare och kan inte släppa boken. Vi är fast i böckernas magiska värld.

När du öppnar en bok

Vi på Goboken pratar ständigt om hur viktigt det är att läsa för barnen redan från första stund. Vi pratar om alla positiva effekter som språkutveckling, kreativitet, ett ökat ordförråd, ett försprång när skolan börjar – och inte minst mysfaktorn, fantasin och att helt försvinna in i en annan värld. Vi älskar böcker och att läsa! Därför kände vi så väl igen oss när vi först läste ”När du öppnar en bok” av Caroline Derlatka. En bok om böckernas magi. Om att skapa läsglädje!

I den här boken om böcker berättas om alla de äventyr vi kan uppleva bland drakar, pirater, häxor och jättar. Vi flyger i rymden, skumpar runt på en hare och leder en vaktparad i himlen. För i böckernas värld kan allting hända. Här kan vi släppa allt vi har omkring oss och bara låta oss uppslukas av det vi läser. Det spelar ingen roll om det är små barn som just upptäckt böckernas värld eller en vuxen läsare som sitter med en tjock roman framför sig – börja bläddra bland sidorna och se vart de tar dig.

Kliv in i en annan värld

Böcker och läsning är ju så mycket mer än bara språk, ordinlärning och fakta. Allra mest är det underhållning, en liten stund i en annan värld med andra människor – eller djur! En värld där allting kan hända, och världen utanför boken försvinner en liten stund. I boken kan du välja om du vill vara hjälten eller bara stå vid sidan om och titta på. I boken kan du hänga med Scheherazade i tusen och en natt, slåss sida vid sida med Kung Arthur och Lancelot, känna känslan av att storebror ser dig eller lösa kriminalfall med Sherlock och Dr Watson. De blir dina vänner och du lever i deras värld, hjälper dem vidare i äventyret.  För i böckernas värld är allting möjligt. Och det är det ”När du öppnar en bok” handlar om. Böckernas egen värld.

När äventyret tar slut

När en riktigt bra bok tar slut känns det plötsligt tomt. Hjärtat slår fortfarande lite snabbare, sinnena är skärpta men boken är slut. Som om en kär vän plötsligt försvunnit. Man vill läsa mer, få tillbaka upplevelsen som alla sidorna bjöd på. Kanske man bara kan vända på den igen och börja om från början? Många har en favoritbok som de läst många, många gånger. Inte minst barn älskar att läsa samma bok om och om igen. De älskar känslan som boken ger. Men det finns också en ocean av nya böcker och äventyr att kasta sig ut i.

”Nästa äventyr kallar,

fortsätt läs, bli klok.

Underverk väntar …

… när du öppnar en bok.”

En ny studie i Sverige visar att läsandet bland barn och ungdomar ökar! Vilken underbar nyhet att ännu fler upplever läsandets magi! Det är ju så bra ur alla synvinklar, skapar möjligheter och öppnar dörrar. Alla kan hitta en bok som passar. När du öppnar en bok handlar om precis det. Böckernas magi!

När du öppnar en bok gavs ut av Goboken 2023 och finns att köpa i Gobokhandeln.