5 tips på hur du kan sätta turbo på ditt barns läslust

”Har du gjort läxorna?”, frågade jag alltid. Min dotter, som går i andra klass, har tyckt fram till nu att skolan är kul och enkel. ”Jag förstod inte vad jag skulle göra, så jag brydde mig inte”.

Jag förstod inte vad jag skulle göra, så jag brydde mig inte.

Detta är ingen ovanlig reaktion från barn och unga som sakta stannar upp med läsfärdigheterna. Känslan av att inte kunna läsa ordentligt – eller inte förstå vad de läser – påverkar självförtroendet och bidrar till att barnen gör allt annat för att slippa läsa. Men läxorna blir faktiskt inte gjorda om de inte kan läsa eller förstå det som de läser.

Så vad kan vi göra för att stötta barnen, så att de får lust att läsa? Hur kan vi överbevisa barnen om att de kan klara det – och att det finns enkla metoder för att förbättra sig?

Här har du 5 tips till nästa gång du hör ”jag brydde mig inte”.

  • Jag ska hjälpa dig

”Jag förstod inte vad jag skulle göra” är en väldigt ensam mening. Låt barnet få veta att du är tillgänglig för honom/henne, och att du gärna tar tid och sätter dig ner med barnet för att gå igenom det som är svårt – tillsammans.

  • Klart du kan. Du är jätteduktig!

Du vet själv bäst vad som ökar självförtroendet hos ditt barn, skryt om något du vet att det är bra på. Säg att barnet är smart. Påminn om hur snabbt han/hon lärde sig något annat, vad som helst. Titta på läxorna tillsammans, be barnet läsa högt i tio minuter, nu är ditt jobb att bara fokusera på det positiva.

  • Berätta för mig vad du tycker är svårt.

Har du hört om undersökningarna som visar att till och med tonåringar saknar mer till med sina föräldrar? Även om vi bor tillsammans i en familj, äter tillsammans, skickar varandra sms och snapchat, så är vi inte alltid ordentligt tillsammans. Låt oss sätta oss ner med barnen, oavsett ålder, och låta dom få tid att berätta vad som är svårt.

  • Till och med Messi (<- välj ditt barns idol) måste öva.

Övning ger färdighet, hette det förr i tiden. Vissa är födda med en talang eller två, men vi andra måste öva. Låt ditt barn förstå att alla som har viljan att bli bra på något måste öva och träna, och att resultaten kommer längre fram.

  • Hur kan jag göra det enklare och mer inspirerande för dig?

Det är kanske inte så att du ska sätta igång en sen måndagseftermiddag, men lägg lite tid på att tänka igenom hur du själv kan hjälpa barnet att bli en bättre läsare, eller få en bättre matteförståelse. Kanske kan ni plugga gångertabellen tillsammans medans ni bakar muffins? Skaffa böcker som handlar om något du vet att ditt barn verkligen är intresserat av. Eller skapa ett belöningssystem som barnet kan relatera till. 20 minuters läsning varje dag i två veckor = en dag på äventyrsbadet? Jodå, det är tillåtet 🙂