6 tips som gör faktainlärningen kul

Vi vill inte stressa dig men visste du att en lång paus från skolan faktiskt kan påverka barnets förmåga till kunskapsinlärning?

Studier har visat att ett uppehåll som sträcker sig över många veckor kan leda till ett bakslag i barns läs- och inlärningsförmåga. Flexibla som de är, så kommer barnen snabbt täta kunskapshålen som har uppstått, även om de använt merparten av sommaren på stranden. Så bekymra dig inte för mycket, men nu när sommarlovet är nära, varför inte göra en liten plan för hur du kan göra sommaren innehållsrik med några få, enkla tricks?

  • Om barnen är som mina, så är vardagen full av frågor. ”Hur känns det att ta på ett moln, pappa?” ”Hur många hårstrån har jag?” ”Hur kan solen brinna om det inte finns syre i rymden?”* Det är helt okej att svara att man inte vet, men sätt er ner och sök upp svaren.
  • Uppmuntra ditt barn till att läsa själv om det är semester och ledigt från skolan. All läsning är bra läsning: serier, tidningar, bilderböcker, faktaböcker, romaner, guiden till fidget-spinnern … Läsfärdigheterna är avgörande för all slags inlärning, och om barnet tycker om temat som det läser om, så ökar chansen att de inte bara blir bättre läsare, utan också att de ökar förståelsen av det som de läser. Bokklubben Mina första fakta är ett perfekt sätt att lära sig mer på – roliga fakta inbakade i historier – levererade rakt hem.
  • Om ni ska iväg, en dag eller en längre resa, så gör lite efterforskningar innan. Läs på om historien, naturen, byggnader eller kända personer, och prata med barnen om det ni hittat. Chansen är stor att de blir intresserade och vill lära sig ännu mer!
  • Få barnen att teckna dagbok från semestern. Be dom att teckna något som de gjort varje dag. Teckna hur vädret varit, vilka spel de spelat, vilken bok de läst, folk de mött …möjligheterna är oändliga!
  • Detta är kanske svårt, men se till att barnen får vara med far- och morföräldrar. De kan berätta massor av historier från barndomen. Skriv ner frågor tillsammans med ditt barn. Det stärker även deras band och lär dina barn din värdefulla historia.
  • Regniga dagar är perfekta för besök på bibliotek eller museum. Många erbjuder spännande aktiviteter för barn. Eller kanske en djurpark eller naturpark nära hemmet? Gör en dag av det!

* Vi sökte faktiskt upp detta. NRK Super skriver: Inne i solen finns enormt mycket stoft som heter hydrogen. Det pressas samman och hydrogen-atomer kolliderar med varandra hela tiden. Ofta kraschar de så hårt att de skapar nytt stoft som heter helium.

Varje gång det skapas en ny helium-atom, blir det värme och ljus över. Varenda sekund är det miljarder hydrogenatomer som kolliderar. Tillsammans skapar de så mycket extra energi att solen blir ljus och varm.

Fascinerende, eller hur?