9 anledningar att ta med böcker på semestern

Sommarsemester betyder familjetid, och för många en resa till ett nytt ställe för att koppla av och skapa nya minnen. När du reser med barn, är det mycket att komma ihåg med packningen. Här pratar vi om varför du inte får lämna böckerna hemma.

Packa ännu mer till resan, på allvar?

Det kan hända att du ställer dig kritisk till att packa med ännu en sak till resan. Räcker det inte med favoritnallen eller snutten? Det kanske det gör! Men för dig som vill ha med något extra som kan påminna barnet om vardagslivet hemma, så kan böcker verkligen vara det rätta. Böcker är nämligen mycket användbara och vi hoppas att våra tips kan hjälpa dig om det uppstår en liten kris under semestern.

Läsning innan läggning

Oavsett var du befinner dig i världen, måste ditt barn sova. Och det betyder läggning. Vad läggningen inkluderar vet du bäst, men för många är det läsestund. Packar du med dig barnets favoritbok, kan barnet vila ögonen på den och lyssna till en berättelse som hen kanske hört flera hundra gånger innan. Det är ett väldigt bra och enkelt tricks, som kan lugna ett barn som befinner sig på en helt ny plats.

Ta med favoritboken

Ta med den, även om du är trött på den. Vi nämner det också i punkten ovanför, men favoritboken kan verka lugnande, och så vet vi självklart att ett barns aptit på samma bok dag ut och dag in aldrig tar slut! För att motivera den äldre som läser: Fördelen med att läsa en bok om och om igen, är att barnet lär sig orden bättre och bättre. Barns ordförråd ökar genom repetition av ord.

Ha en bok i handbagaget

Ska ni flyga? Resa med tåg? Ha böcker lättillgängliga. Tänk bara om flyget eller tåget blir försenat. Då är det bara att ta fram underhållningen!

Till restaurangbesök

Vuxna kan tycka om att äta ute, men det är inte säkert att 2-åringen känner samma glädje. Vänta på mat? Det kan vuxna till och med tycka är okej. Går du ut med en väska eller ryggsäck, är det inte dumt att ta med en bok. Böcker finns i små format också, och behöver inte ta så stor plats.

 

Bokunderhållning när solkrämen måste på

Böcker funkar till allt. Även när barnet måste smörjas in, som är otroligt kladdigt och tråkigt! Att smörja in ett litet barns ansikte kan vi inte hjälpa dig med, men det blir enklare med ryggen när den lille har något att bläddra i.

Till barnbassängen

Visste du att det finns böcker som tål vatten? De är geniala för badkaret och bassängen. Även till kladdiga middagar. Enkla att tvätta av! Men se upp med kartongböcker. Det är den typen av böcker som bokklubben Goboken erbjuder flest av. De är säkra, men skapade av papper, även om de kan verka hårda så tål de inte vatten. Men skulle ditt barn gnaga lite på boken på grund av att tänderna vill komma fram, är det inte farligt att få i sig, då papper löser upp sig.

Böcker till strandbesöket

Kartongböcker är perfekta till en dag på stranden. Lite stenar, gräs och sand kan de tåla, precis som pocketböckerna du läser själv.

 

Ljudböcker till bilturen

Här är det bäst att inte titta för mycket på skärmar eller boksidor – särskilt om vi har lätt för att bli åksjuka! Vårt tips för långa, tråkiga bilturer är ljudböcker.

I Gobokenappen kan du ladda ner en e-bok och ljudboksversion av huvudböckerna från Disneyklubben och Faktaklubben. Då har barnet något att lyssna på medan ni kör i evigheter. Glöm inte hörlurar!

Böcker till barn som kan läsa själv

Till de äldre barnen som läser själva, kan det bara en bra idé med lite längre historier som håller igång uppmärksamheten. Vad kan vara bättre än att läsa Disneys Flygplan på flyget? Ett annat tips är att anpassa boken till resmålet. Ska ni till Danmark? Packa med Den lilla sjöjungfrun (och diskutera sen om Köpenhamns sjöjungfru-staty liknar Ariel!). Tyskland? Då är det Trassel som gäller. Italien? Ta med Pinocchio. Frankrike? Aristocats och Råtatouille såklart!