Därför är titt-ut-leken rolig – och jättebra för utvecklingen

Små hjärnor har mycket att lära sig. Bland annat att saker kan finnas till, även om man inte ser sakerna. Denna fantastiska upptäckt gör babyhjärnan i 8-12-månadersåldern. Då är titt-ut-leken magisk.

Det är bra att förstå att mamma och pappa alltid kommer tillbaka, även om de är borta en liten stund. Titt-ut-leken kan hjälpa barnet detta. Det ger trygghet.

Lek med vuxna

Det behövs ibland så lite. Du har säkert provat det – att gömma ansiktet bakom händerna och säga: ”Var är mamma? Borta!” Och sen – ”Titt-ut! Det var mamma!” Kommer du ihåg reaktionen du fick? En lite mer avancerad lek är att gömma hela dig, inte bara ansiktet. Bakom dörren, till exempel, eller bakom soffan.

titt-tei
Du kan också lägga något försiktigt över barnet – en lätt handduk – och säga ”var är …?”, ta bort handduken och säga: ”Där är du!” Eller leka titt-ut-leken med ett gosedjur som du gömmer bakom ryggen. Det är inte konstigt att ”titt-ut” ligger på topplistan över de orden som barn oftast lär sig säga först.

Titt-ut-böcker är jättespännande!

Och det finns så många spännande titt-ut-böcker! Böcker med luckor att titta in bakom, flikar att öppna och sidor att dra ut, sidor som sprätter upp …

Här är några av våra favoriter:

Det-er-en-liten-baby_cover

Det är en liten bebis

En mysig bok som fängslar de minsta. Det är någon som gömmer sig. Jag undrar vem? Det är fem små bebisar som gör saker som små bebisar brukar göra – de vinkar och klappar och leker titt-ut! Kan ni hitta dom?

Lille-Wille_hvor-er-Gogos-nese_cover-SWE

Var är Willes näsa?

Wille och Wilma kan peka på sin näsa, och de vet också var öronen och munnen sitter. Men hittar ni dom i boken? De är bra på att gömma sig, bakom stora luckor. Att peka på sin egen näsa är en konst som ditt barn kommer att bli stolt över när det äntligen klarar det.

Titt-tei-dyreunger_cover_SWE
Titt-ut, djurungar!

Små djurungar ropar titt-ut till oss. De hoppar fram från mamman, ut ur äggen eller fram bakom sin pappa. Små flikar som kan skjutas ut gör det möjligt att låta djurungarna försvinna och komma fram igen, om och om igen.

Titt-ut-vem-där_cover
Titt-ut, vem där!

Var har katten gömt sig? Följ med Wille och Wilma och leta. Skjut ut sidorna, och se vad som dyker upp. Sådana små överraskningar begeistrar nyfikna barn som utforskar sakerna runt omkring och världen de liver i.

Viktig fas i språkutveckling

En annan fin sak med titt-ut-lek, är att den skapar så fin kommunikation mellan er! Barnet kan ge dig väldigt tydlig respons och får visa att det förstår och kan följa enkla instruktioner. I denna åldern provar barnet att kommunicera ordentligt med ljud och ”ord”, och då är det viktigt att du ger respons tillbaka. Det är nämligen lätt att bli frustrerad om vuxna inte förstår vad man försöker förmedla. Då är det perfekt att göra något som barnet klarar och älskar, samtidigt som han eller hon får visa sina nya kommunikationsfärdigheter.

Hoppas ni får en fin stund med titt-ut-lek och läsning!