Barn med stödjande och omsorgsfulla mammor får större hjärnkapacitet än andra barn. Och bara lite mer omsorg, ger stort utslag.
Barn under 5 år som hade omsorgsfulla och stödjande mammor utvecklade en hjärna som var bättre rustad för inlärning, bra minne och för att klara stress i skolåldern, än barn med mindre stödjande och omsorgsfulla mammor. Det visar en studie av 127 barn från Washington University School of Medicine.
– Denna studien visar att det troligtvis finns en sensitiv period när hjärnan responderar mer på mammornas stöd, säger huvudförfattaren bakom studien, Joan L. Luby, barnpsykiatriker vid St. Louis Children’s Hospital och forskare vid Washington University till ScienceDaily.
Förhållandet till barnen är helt avgörande
Studien visar att barnen med de omsorgsfulla mammorna fick en betydligt större tillväxt i hjärnområdet som heter hippocampus. Detta område används för inlärning, minnet och förmågan att klara stress.
– Förhållandet mellan förälder och barn under förskoleperioden är avgörande, och viktigare än när barnen blir äldre. Det visar att det är avgörande att barn får ta emot omsorg och stöd under den perioden, säger Luby.
Forskarna tror att detta beror på att hjärnan har enklare att förändra sig under dessa tidiga åren. Det betyder att hjärnan påverkas mer av erfarenheter från den tidigare perioden i livet.
God omsorg kan läras
Joan L. Luby och hennes forskarteam är säkra på att det är möjligt att skapa bättre förutsättningar för barn i skolan, tackla livet bättre och att utveckla sig emotionellt genom att hjälpa föräldrarna att ge mer omsorg och stöd till sina barn tidigt i livet.
Forskarna säger att föräldrar bör lära sig hur de ska ge bra omsorg under denna perioden.
– Vi vet också att genom att stötta föräldrarna kan det ha en positiv påverkan på andra sidor hos barn, förklarar Luby till ScienceDaily.
Testat mammor i stressade situationer
I studien blev mammor tillsagda att utföra en uppgift medan barnen fick en spännande, fint inslagen gåva som de inte fick öppna förrän senare. Mammorna och barnen blev filmade och forskarna studerade noga hur mammorna pratade till och behandlade barnen i denna situationen.
– Det är en stressande situation precis som de som uppkommer flera gånger varje dag i varje familj, som när du lagar mat och ditt barn vill ha uppmärksamhet. Barnet behöver något, men du har något annat att göra, så det ställer krav på din föräldraroll, förklarar Luby.
Barnens hjärnor blev scannade vid tre olika ålderstidpunkter och detta analyserades tillsammans med hur mammorna agerade.
Små förändringar i omsorgen gav stort utslag
Forskarna blev överraskade över hur stor effekt även små skillnader i omsorg hade på barnens hjärnor. Där mammorna var lite mer än genomsnittet stödjande av sina barn, var tillväxten i barnens hippocampusområde mer än dubbelt så stor som hos barn där mammorna var lite under genomsnittet kring omsorg och stöd.
Försprånget i hjärnkapacitet hos barn som hade stödjande mammor, var detsamma när barnen blev tonåringar. Forskarna hittade inte samma fördel i hjärnutvecklingen när mammorna blev mer stöttande under perioden när barnen blev äldre.
28 tips på hur du kan ge bästa möjliga omsorg:
- Hitta ett sätt där du kan öka ditt tålamod: räkna till tio? Påminna dig om att även barnet är trött?
- Var ärlig – på på gott och ont.
- Hitta balans i livet.
- Lek med barnet minst 15 minuter varje dag.
- Ge barnet ögonkontakt när det söker efter det.
- Se till att du sover tillräckligt och har tillräckligt med energi.
- Lägg bort mobilen och andra saker när du är tillsammans med barnet.
- Se till att du har tomma dagar i din kalender och att du inte fyller den.
- Ät tillsammans med barnet minst en gång om dagen.
- Acceptera lite skit i hörnen.
- Läs för barnet varje dag.
- Sjung för barnet varje dag.
- Avsätt tid till dig själv, din partner och dina vänner.
- Lägg tid på saker som gör dig glad.
- Se till att du får tillräcklig motion och att du äter bra.
- Acceptera att barnet är den det är.
- Avsätt tid till egentid med varje barn.
- Be om hjälp när du behöver det.
- Tillbringa tid med barnet utan att ni har planerat vad ni ska göra.
- Håll det du lovar – och lova inte mer än det du kan hålla.
- Lyssna när barnet pratar. Om det inte funkar, berätta hellre när ni kan prata tillsammans.
- Var generös, bra och snäll, men sätt också gränser för barnet.
- Låt barnen få vara sig själva.
- Uppmana barnen att klara mer på egen hand.
- Involvera äldre barn i uppgifter och planering.
- Barn älskar gemenskap, så skapa tid för det.
- Sänk kraven på dig själv.
- Njut av ögonblicken!
Källor: ScienceDaily, Babyverden.no, Foreldre.no