De bästa böckerna till babyn

Grattis! Eftersom du läser detta är du troligen en av dom som har förstått att man kan och bör läsa för barnet redan från födseln. Här är våra tips på hur man väljer rätt böcker.

Att läsa för babyn är inte alltid det allra enklaste. Den nyfödde ligger bara där och tittar, till synes ointresserad. En baby på tre till fyra månader kommer försöka ta boken och stoppa den i munnen, mer intresserad av smak och konsistens än innehåll. Efter ett halvår börjar babyn lära sig konsten att krypa, och då känns sittandet i knäet väldigt mycket ”2015”. Några månader senare reser sig babyn upp … Det finns inte en bok i världen som kan konkurrera med glädjen att riva ner blomkrukor i fönstret. Små barn kan faktiskt vara galet barnsliga.

Så låt oss ta det från början: Det finns två huvudanledningar att läsa högt för barn:

1. Språkträning

2. Mys

Du har aldrig haft mer fel i hela ditt liv om du tror att punkt 1 inte gäller nyfödda barn. Hjärnan är i gång med att sortera ljud redan i magen. Så snart babyn ser dagsljus börjar den lilla hjärnan ett idogt lagrings-, sorterings- och katagoriseringsarbete. I början handlar det om att behandla alla ljud som mamman ger i från sig. Alla P, T, OH, Å, SCH och R. Därför handlar det om att låta babyns öron bada i ord. Ju mer språk det babyn får höra, ju snabbare får babyn skapat sin inre katalog av ljud som behövs för att senare kunna uttala dom och sätta dom samman till ord. Så ja, du kan tryggt babbla vidare om stort och smått med din baby, precis som du gör med vänner du inte träffat på två veckor … Men det finns en smärtgräns också för små barn. Du måste andas mellan dina meningar, och ge barnet tid att babbla tillbaka.

Och när det gäller böcker, kan du i och för sig läsa vad som helst, bara du ser till att läsestunden fylls av ord och språkljud. Det finns inget som stoppar dig från att läsa högt från Brott och straff eller Knausgårds Min kamp, om det inte vore för punkt 2: Mys.
För om du först ska läsa lite för babyn, finns det ju ett hav av specialgjorda böcker att välja bland. Alla har det gemensamma att de är mysigare än Brott och straff och Min kamp.

Böcker till den nyfödde

Den nyfödde har inte någon fullt utvecklad syn, så bra böcker för denna åldersgrupp har starka kontraster mellan figurer och bakgrund och enkel och ren layout. Färger som är ljusa, klara och rena är enklare för babyn att se än mörka färger.

Många böcker för denna åldersgruppen innehåller lite text för att bilder och illustrationer ska synas så mycket som möjligt på sidorna. Ibland finns bara ett ord på varje sida. Det betyder inte att du bara ska läsa det ordet. Du kan tryggt babbla på om allt ni ser på bilden och alla tänkbara associationer du kan få. Babyn granskar dig inte kritiskt. Den njuter bara av din röst och alla de vackra språkljuden.

Från tre månader

Men så, efter tre-fyra månader, ibland tidigare, vill babyn helst smaka på boken och hålla den själv. Då är det bra om boken är markerad med ”Testad och godkänd för alla åldrar”. Det betyder att den inte innehåller något skadligt material och inte har lösa delar som kan medföra kvävningsrisk. Ge aldrig babyn böcker utan sådan märkning!

Det allra bästa för barn i denna åldern är tygböcker. De tål både saliv och oöm behandling. Babyn på 4 månader har inte så elegant kontroll på allt som armar och ben företar sig och kan ofta råka slå till både sig själv och andra i närheten. Tygböcker är ofarliga som slagpåsar.

Det finns också massor av fina kartongböcker för denna åldern. Läs dom precis som du läser för den nyfödde. Prata om bilderna vid sidan av texten. Babyn vill säkert smaka på dessa också, och den kartongen som tål massor av saliv och tuggande är tyvärr inte uppfunnen ännu. Ett tips är att ge babyn en bitring eller något annat att hålla i medan ni läser, men självklart måste barnet få hålla lite i boken också. Acceptera att sådana böcker slits, så är det bara.

Ferdig-lest barnebok
Denna boken är inte förstörd, den är bara ”färdigläst”.

Vissa babyböcker har sidor som är till för att känna på. En typisk sådan bok har gärna päls- och hudimitationer och bilder av djur som du kan klappa. När babyn börjar få mer kontroll över armar och händer kan sådana böcker vara superbra. Det tränar ett sinne till, förutom syn, hörsel och smak – det taktila sinnet genom att känna. Böcker ska vara en upplevelse och ju fler sinnen som babyn kan uppleva med, ju bättre.

Från ca 6 månader

Nu kan många små krabater börja använda ett så kallat pincettgrepp. Alltså att knipa samman tumme och pekfinger. Då blir en ny typ av böcker aktuella: böcker med klaffar och luckor att titta in bakom. För barnet är sådana böcker vad de senare skulle beskriva som dödsroliga. Det är en bild i boken, men så kan du lyfta en lucka med dina fingrar och ändrar sig bilden. Tjohooo!

Lukebok
Spännande att titta in bakom luckorna i boken.

Vid sidan av att vara dödsrolig underhållning har sådana böcker självklart ett pedagogiskt syfte. De tränar upp det som de med doktorsgrad i utvecklingspsykologi tycker om att kalla objektpermanens. Roligt ord, eller hur? För de minsta existerar saker endast när de kan se sakerna. När de inte syns, finns de inte längre och är inte heller något att bry sig om. Det är därför det tar några månader innan barnet saknar mamma och pappa när de inte är på plats. Man kan ju inte sakna något som inte existerar, eller hur?

I luckböcker kan det gömma sig en liten valp bakom en av luckorna. När barnet öppnar luckan, syns valpen. När luckan stängs, försvinner valpen igen. Men, kan det vara så att den dyker upp igen om vi öppnar luckan en gång till? Ja, troligtvis! De flesta barn på 7–8 månader har börjat förstå att saker finns även om de inte kan se dom. Dessa luckböcker är en möjlighet att befästa denna kunskap, briljera med den och dela den med dig. Det ger en härlig bemästringskänsla!

Genom hela det första levnadsåret, och självklart även senare, är böcker med sånger, rim och ramsor helt perfekta. Här kommer språkets rytm till sin rätt, och rimmen gör att språkljuden upprepas. Men här är punkt 2: mys, det viktigaste. Många ramsor har tillhörande fingerrörelser och lekar, till exempel Imse vimse spindel. Det ger bra förutsättningar för fantastiskt samspel och lek mellan dig och barnet.

För övrigt behöver du inte bry dig om du sjunger tillräckligt bra. Din baby är ändå ett stort fans. Ingen kan mäta sig med din röst. Tills vidare är din röst definitionen på en vacker röst. Njut medan du kan, för tro mig, det tar inte lång tid innan barnet lär sig hur det egentligen ska låta när någon sjunger …
Lycka till med läsestunderna!