Det fantastiska knät

Allt börjar någonstans. Ett litet barn föds och läggs i sin mammas famn. Det kommer att bli ett av de mest minnesvärda ögonblicken i mammans liv. Från det ögonblicket kommer barnet att tillbringa oändligt många timmar i famnen och i hennes knä. För barnet blir knät, från första stund, den säkraste platsen i världen, den plats det kommer att återvända till genom hela barndomen.

Ditt barn upptäcker världen från ditt knä. Först lär den känna dig och din trygga kropp, därefter resten av familjen. Lite i taget förstår barnet att det är en självständig individ. Det ligger lite på golvet, sen vill det upp i ditt knä. Barnet börjar krypa och kravlar ofta tillbaka till ditt knä. Sedan börjar det gå, och tultar stolt och glad mot knät. Barnet börjar bli trött, och kommer för att sitta i ditt knä och gosa. Det går i parken och springer tillbaka till ditt knä för att berätta om allt.

Knäet är fortfarande det tryggaste och bästa stället att vara på. Men barnet söker inte lika ofta upp det som förut och sträcker sig allt längre ut i världen, trygg med att knät fortfarande är där när det behövs.

Det bästa stället i världen

Det bästa stället i världen är ditt knä, oavsett var du befinner dig, både i vardagen och på semestern. Lägg bort mobilen, ta barnet i knät, glöm tid och rum och dyk ner i en bok tillsammans. Halva läsglädjen är att vara nära, att ta vara på stunden och dela upplevelsen. Peka, titta, prata, lyssna, bläddra, le, skratta, få skrattkramp.. Kvalitetstid av högsta klass. Ren lycka. Dessutom visar all forskning på att barn lär sig bäst när de är trygga och glada. Och den tryggaste platsen som finns är ju just i ditt knä, och att dessutom få din odelade uppmärksamhet är det allra bästa som finns.

Läsning är ett underbart sätt att lära sig om världen

Eftersom ditt barn sitter i ditt knä, eller i din famn, när du läser, har det en säker plats att utforska ifrån. Det roliga, det nya, det spännande, det lärorika, det välbekanta, tankeväckande – allt som finns där ute i världen finns också mellan två pärmar i en bok.

Sida för sida, bok för bok, samtal efter samtal bygger ditt barns förståelse av världen – och bandet till dig. Eftersom detta är något härligt ni gör tillsammans – här och nu! Samtidigt blir alla dessa stunder till en kärleksbank av fina minnen, och en källa till språk och kunskap för framtida lärande.

Värdet av ett bra knä att sitta på

Värdet av att sitta säkert i knät på någon du älskar, någon som bryr sig om dig, kan aldrig mätas. Det ger glädje, närhet, välbefinnande, värme och uppmärksamhet. Det ger lugn och ro, stabilitet och säkerhet.

Glöm aldrig värdet av att ta barnet i ditt knä.