Så står ni där. Dagen ni väntat på är här. Ni har längtat och väntat. Men plötsligt är det något som inte stämmer. Ditt lilla barn blir plötsligt stelt, vill inte gå, kanske till och med börjar gråta. Första gången det händer tänker du kanske att det är sådant som kan hända, det går över, det är en fas. Men det blir fler och fler situationer och reaktionerna blir kraftigare för varje gång. Ditt barn börjar oroa sig långt innan ni ska göra något, oron tar över i vardagen och de situationer ni tidigare bara gjorde, som gick av sig själv, blir plötsligt helt oöverstigliga och ni vet inte vad som hände.
Psykisk ohälsa, ångest och oro blir allt vanligare i hela världen. Det kryper också allt längre ner i åldrarna. Små barn kan naturligtvis vara ängsliga tillfälligt, eller i särskilda situationer. Men när rädslan och oron tar över mer och mer är det dags att se upp. Bäst av allt är naturligtvis att arbeta förebyggande, att fånga upp rädslan medan både den och barnet är liten. Forskning inom KBT, kognitiv beteendeterapi, visar att barn ofta kan ha nytta av att lära sig att bena upp sin rädsla, fundera på vad de egentligen är rädda för. Lyssna på barnet, se rädslan, bagatellisera inte. Försök att tillsammans hitta redskap på hur man tar sig runt, eller helt enkelt minskar oron.
Läs om oro och skapa trygghet
Så vad kan man göra själv? En bra början kan vara att ta barnet i ditt knä, sätt er lugnt och tryggt och läs en bok. Att känna igen sig i känsliga situationer är ofta en bra start för att skapa tankar som ringar in oron och mynnar i bra diskussioner, även med små barn. Det finns många böcker för vuxna att läsa om ämnet, men böcker för barn, där barnen kan känna igen sig i situationerna är hittills ganska få. Goboken har valt att ge ut en fantastisk bok av den prisbelönta författaren Rachel Bright som ackompanjerat av Chris Chattertons fina illustrationer låter oss följa den lilla Ängslisaurusen på väg på picknick. Han har längtat, planerat och sett fram emot sin dag. Solen skiner och allt är perfekt tills… Oron stiger och tar över.
Både små och stora Ängslisaurusar känner igen sig i Rachel Brights bok. Hon visar på ett mjukt och pedagogiskt sätt hur oron kan förstöra och hur tokigt det blir när man låter tankarna flyga iväg helt okontrollerat, som en rädslefjäril. Men hon bjuder också på förslag till lösningar, hur man kan vända tankarna, och Ängslisaurusen lyckas på ett effektivt sätt få stopp på sin oro när han använder sig av ord han hört sin mamma säga. Boken visar hur viktigt det är att man pratar med barnet om oron, att man inte viftar bort det utan verkligen tar sig tid med att ge barnet verktyg att använda i situationer där oron kan uppstå eller redan har uppstått. Att känna trygghet och hopp – och att ha stöd från sina föräldrar – det är vad Ängslisaurusen lär sig på sin picknick!
Tro på ett lyckligt slut
Det bor en liten Ängslisaurus i oss alla då och då. En del saker och händelser är helt enkelt ganska skrämmande och otäcka, men man måste kunna tro på att det ordnar sig ändå. Det är innan oron tar över, innan den blir till ångest och blir ett hinder i vardagen, som vi kan hjälpa våra barn som allra bäst. Stärk deras tro på att klara sig själv, ge dem tid att få prata, berätta och öva på hur man kan göra när man verkligen blir rädd. Så kommer de också att lära sig att: ”Om det inte är ett lyckligt slut har det inte slutat än.”
Rachel Brights fantastiska Ängslisaurusen gavs först ut på svenska i maj 2021 av Goboken. Illustrationerna är av Chris Chatterton och boken är översatt till svenska av Helena Nyman Grosshög. Den finns att köpa i Gobokhandeln.
Boken passar till förskolebarn och är en fin utgångspunkt för samtal om små och stora bekymmer.