Detta gör musik med ditt barn

Musik är en upplevelse i sig själv och skapar känslor hos både stor och liten. Dessutom ger den glädje och energi, gör oss lugna, främjar språklig och motorisk utveckling, skapar sociala relationer och bidrar till kunskap – något som ger en bra självbild.

Barn i alla åldrar kan uttrycka sig genom musik och för små barn hjälper musiken till med att få kroppen och huvudet att arbeta tillsammans. Det påverkar utvecklingen positivt på många sätt – inte minst den språkliga.

Så hjälper musik barns språkutveckling
Barn känner igen melodier långt innan de förstår orden, men sången hjälper dom att lära sig ljuden och betydelsen av orden. De försöker härma ljuden och börjar röra sig till musiken så snart de kan.

 • Sång är ett sorts tal och godnattsånger och rim förbereder barnets öra, röst och hjärna för språk.
 • Sånger stärker barnets förmåga att tänka i ord och när man lyssnar till sång och rim utvecklar man båda hjärnhalvorna.
 • Förmågan att lyssna och härma ökar.
 • Sånger med rörelser hjälper barnet att lära sig sångerna snabbare och förstå mer av texten.
 • Koncentrationen ökar – barnet koncentrerar sig för att komma ihåg både text, rytm och melodi.
 • Skapar associationer – sånger används ofta i olika sammanhang, som födelsedagar, vid högtider och andra dagar. Då associerar barnet något särskilt med både melodierna och texterna.
 • Sjung, sjung, sjung! Kända barnsånger och rim medverkar starkt till att förbereda barnets hjärna för att lära sig språk.
gutt med gitar
GEHÖR: Musik kan framkalla och förstärka våra känslor. Illustrationsfoto: Shutterstock

För barn i 1–2-årsåldern är det kul att sjunga kända sånger om och om igen. Ett knep för att framkalla lite extra skratt. Byt ut ett ord från en känd sång med ett annat. Se vad som händer om du till exempel sjunger: ”Imse Vimse spindel, klättra upp för … STAMP!”

Att trumma i takt ger ett bra språk
En grupp amerikanska forskare spelade regelmässigt vals för spädbarn, medan barnen och föräldrarna gjorde olika aktiviteter i takt med musiken. Forskarna kom fram till att detta kan ha gjort barnen bättre rustade för att lära sig språk, skriver forskning.no.

musikkinstrumenter
TILLGÅNG: Det är bra för barn att ha tillgång till instrument som de kan prova själva. Illustrationsfoto: Shutterstock

Orsaken är troligen att både musik och språk har klara, rytmiska mönster som vi tar in och tolkar. Läs mer om studien på forskning.no

baby og mor som synger
SÅNGFÅGEL: Det är härligt att sjunga för full hals! Illustrationsfoto: Shutterstock

Andra fördelar med att sjunga och spela tidigt:

 • Barn som sjunger mycket när de är små, har enklare att utveckla sin sång senare
 • Rytmiska instrument lär barn att utveckla sitt sinne för rytm och att skapa inre bilder
 • Det ger en tillhörighetskänsla att sjunga eller spela tillsammans
 • Musik hjälper också motoriken – barn dansar, hoppar och studsar när de sjunger, spelar eller lyssnar på musik

Musik ger fina upplevelser
Att lyssna på musik gör gott. Ett hem fyllt med musik ger bra stämning, fina relationer och fina minnen. Det finns inget negativt med att introducera barn till musik tidigt i livet, så länge ljudnivån inte är för hög och musiken inte är för skränig för små öron. Musik har också visat sig vara smärtstillande, så om barnet slagit sig, eller är sjuk, kan det vara extra fint med en lugn sång- eller musikstund i knäet.

far med gitaren
TILLHÖRIGHET: Musik skapar fina relationer och fina minnen. Illustrationsfoto: Shutterstock

Trevlig sångstund!