Du kan inte sitta i knät på en iPad

Läsestunden är hotad! Under de 10 senaste åren har antalet föräldrar som läser för sina barn halverats! Tidsbrist och teknologi ska vara bland de största hoten. Ett växande underhållningsutbud på surfplattan och datorn gör barnen självgående och frigör tid för slitna föräldrar. Okej, det är väl bra. Jag är ingen teknologimotståndare. Tvärtom. Jag är mer än entusiastisk för de möjligheter för inlärning och upplevelser som datateknologin för med sig. Att appar och spel tar lite tid från den som tidigare användes till högläsning är naturligt och ofrånkomligt. Dessutom kan surfplattan även läsa för barnet och samtidigt visa illustrationer, bilder och interaktiva element. Ja, e-boken gör det möjligt för barn att få tillgång till massor av böcker utan att vara beroende av föräldrarnas deltagande.

Det finns dock några enkla saker som e-böcker och spel på surfplattan fortfarande inte kan göra, och några av dessa bör alla småbarnsföräldrar vara medvetna om:

•   Du kan inte sitta i knät på en iPad. Den kan uppnå en viss temperatur, men aldrig ersätta kroppsvärmen från dina föräldrar.

•    Den ler inte tillsammans med barnet när något är roligt. Den kan möjligen ge respons i form av skrattljud, men det är inte samma sak som ett leende i någons knä.

•    Den svarar inte när barnet undrar varför flickan på bilden är ledsen. Den kan möjligen ge svar på vissa saker, men aldrig på frågorna som står mellan raderna i boken, eller på det som uppstår i det fantastiska rummet mellan bilderna i boken och barnets fantasi.

•    Den lägger inte märke till barnets upplevelser av boken, och kan inte komma med bekräftande kommentarer som ”Ja, visst var det konstigt!” eller ”Ja, nu är det lite läskigt …”.

•    Den kan inte återberätta innehållet på en sida i boken på ett språk som barnet förstår, och lägger heller inte märke till om det var något som barnet inte förstod.

•    Den kan aldrig lära känna ditt barn och kommer aldrig anpassa lästempo och berättarröst efter barnets humör. Du kan få e-böcker upplästa av superprofessionella skådespelare som slår pappa i både inlevelseförmåga och röstanvändning, men de kommer aldrig kunna ersätta pappas röst och närvaro.

Läsestunden utrustar ditt barn med livsnödvändig kompetens att använda i möte med människor, tankar, känslor, texter och bilder. Den ger barnet trygghet, större och rikare ordförråd och stärker koncentrationsförmågan. Surfplattan är ett fint komplement, men barn behöver först och främst böcker och mjuka, trygga famnar.