Få ditt barn att älska böcker

Även om de allra flesta är eniga om att det är bra att börja läsa tidigt tillsammans med barnen, är det inte alltid så enkelt att veta hur man ska komma igång.

Själv fick jag en aha-upplevelse när mitt äldsta barn var runt två månader. Vi hade gett ut en serie färgstarka ”dragspelsböcker” i Goboken, speciellt utvecklade får små bebisar. Konturerna var hårda och svarta, figurerna enkla och färgerna starka och vibrerande. För det vuxna ögat var motiven inte särskilt attraktiva. Men filosofin runt böckerna var bra, och vi trodde på böckerna. Det var ändå med en viss spänning som jag introducerade böckerna för min dotter. Hur skulle hon reagera?

Jag höll upp den första boken framför henne. Ganska snart sökte sig ögonen till ett av motiven. Där vilade blicken en lång stund. Sen sökte de ett nytt motiv. Det var helt klart att hon tyckte att detta var intressant. Den första tiden varade dessa läsestunderna några få minuter, och hon hittade snabbt några favoritmotiv. Som mamma var det fascinerande att se hur koncentrerad hon var under läsningen. Redan blev grunden lagd, och böcker och läsestunder blev snart viktiga ingredienser i vardagen.

Men alla tycker inte att det är lika enkelt att väcka läslusten. Och barn är väldigt olika, och hos vissa måste intresset för böcker lockas och lirkas fram.

Pippo_mars-1_980x240

Toppen tips för att tända läsgnistan hos de små

1. Ta dig tid att läsa själv

Det du gör, kommer barnet också att göra. Om du vill att barnet ska sätta sig ner och läsa i en bok, så gör det själv då och då. Då är du ett superfint föredöme!

2. Skapa en mysig läseritual

Gör läsestunden supermysig! Då kommer barnet för alltid minnas läsning som något fint.

3. Placera ut böcker överallt

Ha böcker för varje humör. Sprid ut dom i hemmet – i köket, på bordet, i lektältet, på toaletten … kort sagt överallt – på alla ställen där det kan vara fint med en paus.

4. Låt barnet välja bok

När barnet själv får välja bok, handlar det inte om vare sig man ska läsa eller inte, utan VAD. Och att hämta böcker är superkul!

5. Lite lugn tid med en bok varje dag

Att barnet får träna på att sitta stilla och bläddra i en bok när du lagar mat är kanonbra! Det ger också bra koncentrationsträning för barnet inför en kommande skolbänk.