pappa leser for datter

Läsning som värdefull koncentrationsövning för barn

Tycker du att det är svårt att kunna sitta ner med en bok och koncentrera sig en längre stund? Då är du inte ensam. Många av oss sitter framför en skärm större delen av dagen, och där är det skumläsning som gäller. Våra ögon glider från stycke till stycke på skärmen, och ögnar gärna igenom bilder, videos och diverse reklam på samma gång. Att sätta sig ner med en bok, eller annan längre text, kräver en helt annan koncentration. Och det är inte bara vi vuxna som har dålig mental kondition – även de små behöver träna sig på att koncentrera sig på en sak under en längre tid. Japp, för det är med det här som med så mycket annat – övning ger färdighet!

Att placera sig framför en skärm och helt koppla av med en rolig film eller spännande tv-serie är något vi alla behöver ibland – både stora och små. Vuxna och barn lever hektiska liv: vi skyndar på för att hinna till förskola och jobb, och så skyndar vi lika snabbt hem för att laga mat, tvätta och städa och göra de små färdiga för natten. Det är inte konstigt att en sliten hjärna behöver lite skärmtid!

Att läsa, eller bli läst för, kräver lite mer av oss. Och det är också viktigt. Läsning är en annan form av avkoppling, men den är värdefull. Högläsning knyter band mellan föräldrar och barn: tillsammans delar ni samma universum. I er lilla, gemensamma värld vandrar ni genom samma berättelse och stänger ute den stressiga vardagen för en liten stund. Forskning visar dessutom att både föräldrar och barn använder fler ord när de läser tillsammans, jämfört med när de leker andra lekar.

Högläsning är också värdefullt som en del av läggrutinen. Att läsa i sängen innan barnet ska sova är ett fint sätt att markera slutet på dagen på, och kan ha en lugnande effekt på barnet. Detta beror självklart på vad ni väljer för typ av bok!

Läsning för stora och små är en värdefull koncentrationsövning. Läsning är självklart så mycket mer – nya världar och nya upplevelser. Högläsning är delade världar och delade upplevelser – en dörr in i ett gemensamt universum. Trevlig läsning!