Rolig barnbok om pottträning

”Micko och den stora, röda pottan” är en engagerande ljudbok om att träna på att hinna fram i tid. Perfekt både för de som snart ska börja och de som redan startat med potträningen.

Små barn känner igen sig i Micko. Han har blivit en stor pojke och storebror. Micko har slutat med blöja, men då och då sker det små olyckor. Det gör ingenting, säger de vuxna. De hejar på Micko när han springer för att hinna till pottan i tid.

På varje sida i boken kan den lilla läsaren leta sig fram till en ljudknapp. ”Å-å!” säger den när det blir tokigt. ”Tingeling! Sssss!” när kisset hamnar i pottan. Fanfarer ljuder när Micko är färdig på pottan och sprickfärdig av stolthet.

Den rejäla boken är i kartong och tål att användas mycket och ofta. Det är bra, för det här är en bok barnet kommer att vilja läsa om och om igen. Både för att den är rolig och för att barnet känner igen sig. Det är dessutom roligt att leta efter ljudknapparna, pressa med fingret och bli belönad med ett nytt ljud på varje sida.

När kan barnet börja med potträning?

I vår nordiska kultur är det vanligaste svaret: När barnet själv är redo. För de flesta är detta i två- till treårsåldern. Men det går utmärkt att ta fram pottan redan när barnet är ett och ett halvt, säger fackfolket. Då kan man sätta fram den i vardagsrummet, låta barnet leka med den och provsitta med blöja och kläder. Efterhand kan man prova att låta barnet gå utan kläder eller blöja en stund och uppmuntra till att sitta på pottan på riktigt.

Signaler som visar att barnet är klart for potträning

När barnet håller sig torr några timmar i taget och dessutom talar om när det kommer något i blöjan, är det troligtvis också klart för potträning. Då är barnet uppmärksamt på blås- och tarmfunktion och har redan en viss kontroll över dem.

Andra signaler på att det börjar bli klart för potträning är till exempel att barnet:

  • Förstår enkla instruktioner
  • vill klara av saker och ting själv
  • vill ha beröm
  • vill  göra som alla andra i familjen
  • kan både sitta och gå stadigt.

Positiv respons ger resultat

Det är viktigt att undvika att barnet känner sig pressat eller får negativ respons när saker och ting blir tokigt. Tålamod, tid, uppmuntran, beröm och humor är nyckel till framgång.

Det är därför vi tycker om ”Micko och den stora, röda pottan” så mycket! Att läsa om att andra också övar på att kissa på pottan är inspirerande och roligt. Att Micko dessutom också gör små olyckor då och då, utan att det gör något är härligt befriande.

Du hittar så klart ”Micko och den stora, röda pottan” i Gobokhandeln.

Vill du veta mer om potträning? Den här artikeln från 1177.se är bra läsning!