Den gode dinosaur

Sju anledningar till att vi älskar Den gode dinosaurien

Berättelsen om den gode dinosaurien kastar mig hänsynslöst fram och tillbaka mellan olika upplevelsenivåer: Ett kort ögonblick är jag barnsligt entusiastisk och tagen av den fantastiska berättelsen och de superroliga dinosaurierna. I nästa ögonblick är jag en reflekterande, bitvis tårögd, och djupt fascinerad vuxen som får lära mig något om livet. Detta är med andra ord perfekt familjeunderhållning.

Sju anledningar till att vi älskar Den gode dinosaurien

  • ”Gör något stort för något större än dig själv.” Det är uppdraget som Arlo får av sin pappa. Det låter ambitiöst, men denna berättelsen visar oss att det stora ligger i att göra små, fina saker för våra medmänniskor – och självklart också för våra meddinosaurier.
  • I mötet med den spinkiga dinosaurieungen Arlo känner vi igen mycket av det vi själva strävar efter. När han kämpar mot rädsla och förväntningar, kämpar han sida vid sida med många av oss. Han vinner självklart kampen och visar att det kanske finns hopp för oss också.
  • Arlo och Pricken visar oss vad som händer när man bryter mönstret som år av hat och främlingsfientlighet har skapat. De visar godhet istället för att gå loss på varandra. Visst, det handlar om människor och dinosaurier här, men de som drar paralleller till de stora kulturella konflikterna i vår egen tid, ryser och inspireras av de enorma konsekvenserna en enkel, god handling kan få.

Läs mer: 7 Disneyberättelser som förtrollar både stora och små

  • Den gode dinosauriern är en praktfull berättelse om att hitta vägen hem, genom storslagen och vacker natur, förbi fruktande hinder. En lektion för livet: Du behöver en flod att följa, ett berg att se upp till – och en bästakompis.
  • Varje gång vi ser en fullmåne, kommer det att påminna oss om scenen när barnet och dinosaurieungen ylar längtansfullt ut i natten tillsammans. De förstår inte ett skvatt av varandras språk, men med hjälp av pinnar har de försökt att förklara för varandra att de båda saknar sina familjer. Ylandet blir till musik. En duett om längtan efter att få känna samhörighet.
  • Arlo vet att Pricken behöver bli en del av en människofamilj igen – även om det betyder slutet på vänskapen mellan de två. Att göra rätt kan ibland göra ont. En viktig påminnelse, när någon behöver vår hjälp, och vi märker att det faktiskt kommer att kosta oss något att hjälpa till …
  • Och så tecknar de så bra, dessa förbaskade Disney-illustratörerna, att det är omöjligt att inte bli uppriktigt förälskad i scenerna de skapar. Arlo och Pricken blir våra vänner helt enkelt.

Den gode dinosaurien får du i Disneyklubben.

Den gode dinosaur