Skapa en mysig läshörna

Ett tält? Myggnät? Eller kanske en stor grävmaskin som en mysig hörna? En fin läshörna är en garanti för fina läsestunder.

– Det bästa med hyllan måste vara skopan. Den kan man sova i och använda som koja. Gustav tycker att det är spännande att sitta i den på kvällen med en lampa och en bok och läsa, berättar hans mamma Ida.

Hon pratar om den stora grävmaskinen som täcker hela den ena väggen i sonens sovrum och fungerar både som förvaringsmöbel och läshörna. Idén fick hon när hon såg ett tv-program där de skapade sittplatser i hyllan på ett bibliotek.

gravemaskinhylle_1

gravemaskinhylle_2
FAVORITPLATSEN: – Titta, mamma och pappa! Jag sitter här inne, var bland det första Gustav sa när han upptäckte läshörnan i sin grävmaskin. Foto: Ida Benedikte Myhre

Fick den byggd av en möbelsnickare
Ida ville att hyllan skulle bli en möbel som sonen skulle kunna ha under många år.

– Jag tyckte om funktionen, just att en möbel kan användas till flera ändamål. Jag fick också tips om att det är enklare att sätta färg på möbler än väggar. Tillsammans med de intressen Gustav har, blev det en grävmaskinshylla med läshörna, berättar Ida.

Ida fick hyllan gjord hos en möbelsnickare och målade den själv. Men du behöver inte gå så långt för att få till en mysig läshörna.

Här är sex andra fina tips:

1. Böcker i klädkammaren
Finns det något bättre än ett ställe där man kan krypa in och gömma sig. Klädkammaren kan bli en magisk plats för läsning med en madrass på golvet och några mjuka kuddar. Kanske kan man hänga av dörren och sätta upp ett hängande tyg istället för att göra den mer tillgänglig.

2. Trevligt med tält
Det behövs inte mycket för att en tom hörna ska bli en magisk läshörna. Tält är fina och passar bra i större hörnor. Har du en symaskin kan du sy ett tält själv. Annars finns det att hitta i affärer. Under sommaren är det extra kul att flytta ut tältet. Under soliga dagar kan det vara skönt med en liten läspaus i skuggan.

teepee-ute

3. Mysigt med en hörna
Finns det en hörna under trappan? I hörnet bakom skåpet? Läshörnan behöver inte vara stor. Böckerna kan till exempel placeras i en låda med hjul, så att det är enkelt att flytta runt dem.

4. Mystiskt med myggnät
Om du har en mindre plats kan du hänga en sänghimmel eller ett myggnät från taket över en ledig kvadratmeter. Fyll upp med mjukt underlag som filtar och kuddar. Barnet kommer älska att krypa in och bli lite osynlig bakom nätet. En ljusslinga eller ficklampa bidrar också till magisk stämning både dag och natt.

lesetelt_eiril-mormor-2
MAGISKT: Även mor- och farföräldrarna blir enklare att locka in bakom myggnätet för en mysig lässtund.  Foto: privat

5. Magiskt med målarfärg
Det behövs inte mer än att måla den nedersta delen av ett hörn i en annan färg än resten av rummet, för att det ska bli en speciell plats. En wall sticker kan också gå bra om du inte gillar att måla. Lägg något mjukt på golvet och ett gäng böcker så är läshörnan på plats.

Lekehytte
DRÖMSTÄLLET: Vem drömmer inte om en koja fylld med barnböcker? Illustrationsfoto: Shutterstock

6. Härligt med kojor
Har ni en koja i trädgården, eller planer på att bygga en? Sätt in några hyllor där ni kan ha böcker. Plötsligt har ni en läskoja! Då blir det enklare att få ut den lille, även under regniga dagar. Men det bör vara torrt i kojan så böckerna inte blir fuktiga.

Trevlig läsning!