Vad får ditt barn att känna sig älskat?

Vissa gillar fina ord och beröm. Andra vill ha tid, mys och kramar. Barns emotionella kärlekstank fylls på olika sätt. Här är tipsen som får ditt barn att känna sig älskat. I boken ”Upptäck kärlekens olika språk” skiljer man mellan fem s k kärleksspråk – olika sätt att ta emot kärlek på.

Barn behöver daglig påfyllning av sin kärlekstank, och som föräldrar behöver vi veta hur vi bäst fyller den. Det är bokens budskap. Att observera hur barnet själv visar sin kärlek till dig, ger en fingervisning om vilket ”språk” barnet föredrar, och gör det enklare för dig att svara med samma sätt. Här är de fem kärleksspråken:

hjerte1Fysisk beröring

fysisk-beroering2

Charlottes kärleksspråk är fysisk beröring. När mamma och pappa tar henne till sig, känner hon att de älskar henne. Hon tycker om att få kramar och pussar, men när pappa svingar runt henne i luften tjuter hon av skratt, eller när mamma läser en bok med henne i knäet, känner hon sig lika älskad. Även när hon får en vänlig klapp på axeln, eller en hand att hålla i.

Sådana situationer är inte så vanliga som man skulle kunna tro, hävdar författarna. Undersökningar indikerar att många föräldrar bara rör vid barnen när det är nödvändigt – när de ska klä av och på dem, sätta in dem i bilen eller bära dem till sängen. Men fysisk beröring är det enklaste kärleksspråket att använda, för vi behöver varken speciella anledningar eller ursäkter för att ta fysisk kontakt. Oavsett vilket kärleksspråk ditt barn föredrar, behöver det fysisk beröring.

hjerte2 Uppskattande ord

anerkjennende-ord

10 år gamla Tom verkade apatisk och ointresserad av allt. Hans föräldrar hade provat det mesta – kramat honom varje dag, gav honom tid, gåvor och uppmärksamhet. Men då de märkte att Tom mest av allt längtade efter fina och uppskattande ord, fick Tom en ny och positiv känsla.

Vissa barn känner kärlek som starkast när de får höra fina ord, betydelsen av dessa orden förstår ett litet barn – långt innan det förstår själva orden. Tonfall och ansiktsuttryck kombinerat med fysisk närhet fångar spädbarns uppmärksamhet också.

Det är enkelt att påpeka fel och kritisera barnet, men effekten av uppmuntring, positiv vägledning och uppskattning är mycket, mycket större. Och för vissa barn helt nödvändigt för att de ska känna sig älskade, hävdar författarna.

hjerte3Kvalitetstid

Fyra år gamla Sara drar sin mamma i benet. ”Mamma, kan vi leka?” Men mamma har inte tid nu. Först måste hon få färdigt maten. ”Jag kan leka med dig efteråt.” Fem minuter senare är Sara där igen, och mamma börjar bli irriterad. ”Jag sa ju att jag måste bli färdig först!”

kvalitetstid-2Saras kärleksspråk är tid. Hon känner sig älskad när hon får mammans odelade uppmärksamhet. Det är så viktigt för henne att hon kommer tillbaka gång på gång. Mamma ser det som irriterande och tappar tålamodet. Men om mamma hade gett Sara en kvart innan hon började med maten, så hade hon antagligen fått laga den i lugn och ro. För när kärlekstanken börjar bli tom, och mammas uppmärksamhet är det enda som kan fylla den, så gör Sara nästan vad som helst för att få det hon behöver.

hjerte4Gåvor

gave-2

”Denna nallen hade mamma och pappa med sig till mig från Kalifornien”, säger Rakel. Sen tar hon fram en dyblöt tygclown och säger: ”Dom köpte den här till mig när jag började i första klass.” Hon fortsätter runt i rummet och pekar på gåvor on fått. Alla har sin speciella plats, och alla är en symbol för föräldrarnas kärlek.

Att ge och få gåvor kan vara ett starkt uttryck för kärlek både när de ges, och ofta under flera år framöver. De mest betydelsefulla gåvorna blir symboler för att man är älskad. Men isolerade gåvor hjälper inte. Barnets emotionella kärlekstank måste hållas fylld för att en gåva ska upplevas som en kärleksgåva. ”Vissa föräldrar litar till gåvor istället för att vara en gåva för sina barn”, skriver författarna. Tänkvärt?

hjerte5Tjänster som kärleksspråk

”Jag vet inte hur jag ska säga detta pappa. Jag tror att du älskar mig, men ibland känner jag det inte. När jag behöver dig, och du inte hjälper mig, känner jag att du inte tycker om mig. Jag förstår ju att du vill att jag ska klara mig själv och bli självständig, men jag kan inte få bort känslan av att du inte tycker om mig.”

tjenester2

Uttalandet från 17-åriga Jake överraskar pappan, som inte anade att sonen hade känt så under hela uppväxten. De flesta barn uppskattar tjänster. Men om tjänster är barnets primära kärleksspråk, behöver du också uttrycka högt att du älskar barnet. När barnet ber dig att laga cykeln eller hålet i byxorna, vill de inte bara få det fixat, de ropar också på emotionell kärlek. När vi föräldrar hjälper dem till en positiv inställning, fylls barnets kärlekstank. Skjuter vi upp det, eller gör det med hårda, kritiska ord, får barnet en lagad cykel – och ett litet sår i hjärtat, menar författarna.

Men även om ditt barns kärleksspråk är tjänster, betyder det inte att du alltid ska ställa upp. Det betyder bara att du ska vara extra varsam när hjälp efterfrågas och att vara uppmärksam på att dina svar antingen hjälper barnet att fylla sin kärlekstank, eller punktera den. Varje efterfråga om en tjänst kräver ett eftertänksamt och omtänksamt svar.

Läsestund = kärleksstund

lesestund

När vi på Goboken läste om och diskuterade barns kärleksspråk, slog det oss att du när du läser med ditt barn, har du en stor möjlighet att utöva alla de fem språken samtidigt. Oavsett vilket språk ditt barn föredrag, träffar du rätt när du ger en läsestund.

1. FYSISK BERÖRING. När barnet sitter tätt intill dig och det känner värmen från din kropp och doften av dig – och hör din röst och ni tittar i en underbar bok – känner barnet trygghet och kärlek.

2. UPPSKATTANDE ORD. Läsestunden ger många möjligheter att ge barnet uppmuntrande ord. ”Vad bra du är på att bläddra själv” ”Du pekade på rätt bild!” ”Så mysigt det är med en läsestund nu – det var en bra idé du hade!” osv.

3. KVALITETSTID. Att ge barnet din fulla uppmärksamhet i läsestunden ger lycka till er båda, och ger så mycket mer. Myset, att vara tillsammans, samspelet, inlärningen – vem kan önska sig något mer?

4. GÅVA. En ny bok är en superfin vardagsgåva. Låt barnet öppna bokpaketet på egen hand och gör det till en speciell stund.

5. TJÄNSTEN. När ditt barn plockar fram en bok från hyllan och ber dig att läsa, gör du barnet en tjänst det önskar. Och som varar länge – språkbonusen från det ni läser, varar livet ut.

 

Källa: Gary Chapman och Ross Campbell ” Upptäck kärlekens olika språk”, Gospel Media Sweden.