Allt om traktorer och andra favoritböcker

I ”Alla faktorer till att jag älskar traktorer”möter vi en liten kille som älskar ALLT som har med traktorer att göra. Det han tycker allra mest om är att läsa om dem. Om och om igen.

Små barn har ofta ett favorittema som håller i sig länge. Alla aspekter är lika intressanta, vare sig det gäller djur, prinsessor, bilar eller som i det här fallet – traktorer – och allt ska utforskas, läras om och pratas om. Alla har inte möjlighet att utforska sitt favorittema på egen hand och då är böcker en fantastisk källa till att skaffa sig mer information.

På biblioteket

Pojken i boken går till biblioteket tillsammans med sin mamma. Där är han välkänd. Han siktar direkt in sig på hyllan med traktorböcker. Hans mamma försöker på alla sätt att styra över honom till böcker om tåg och andra fordon. Men pojken pratar oavbrutet vidare om alla faktorer med traktorer som gör att han tycker så mycket om dem. Det är tydligt att han har lärt sig en massa om temat – så mycket att hans mamma inte längre låter sig imponeras av hans kunskap. Hon är helt enkelt utled på att läsa traktorböcker. Så utled att hon börjar protestera så högt att bibliotekarien hyssjar på henne. Hoppsan där!

Ombytta roller

I den här boken är rollerna helt ombytta. Pojken har mest kunskap i ämnet och han argumenterar med stor iver och en stor vokabulär. Mamman uppför sig lite mer barnsligt. Det i sig gör boken rolig att läsa. Den har dessutom detaljrika illustrationer och man lär sig så mycket om alla slags fordon under läsningen att det blir som en rolig faktabok.

Har ditt barn en favoritbok?

Det är vanligt att barn vill läsa sin favoritbok om och om igen. För varje gång de läser den upptäcker de något nytt, antingen i texten eller i bilderna. För en del skapar det också trygghet  och förutsägbarhet att läsa något som är välkänt och kärt, hellre än att ge sig på något okänt och nytt. Men så plötsligt kan man bli uttråkad och då är man redo att upptäcka något nytt. Precis så är barns utveckling – både jämnt och stadigt och tvärt och hastigt.

”Alla faktorer till att jag älskar traktorer” blev utgiven på svenska av Goboken 2021. Den passar bäst för barn i förskoleåldern från 3 till 6 år. Texten är på rim. Boken är översatt av Helena Nyman Grosshög. Du hittar den i Gobokhandeln.

Trevlig läsning!