Att lära sig nya ord är en Bing-sak!

Den söta svarta kaninen Bing är känd från SVT Barn och är många barns superhjälte. Hans värld består av många välkända och trygga saker. Det här med att lära sig nya ord är till exempel en bra idé att göra tillsammans med Bing.

I ”Bings första 100 ord” är alla Bings favoritord och favoritsaker med. Bing går igenom huset, rum efter rum och ger namn till allt han ser där, innan han fortsätter ut i trädgården, till förskolan och runt i sin närhet. Nyttiga vardagsord för små barn som ska förstå och efterhand lära sig att uttala tusentals nya ord.

Pekböcker med tydliga bilder av varje ord är en guldgruva för verbal rikedom. Har du tänkt på hur barn lär sig nya ord? Först måste de höra orden många gånger, för att uppfatta och komma i håg alla ljuden i ordet. Sedan måste de koppla ordet mot ett innehåll. ”Ja, precis! Det är ju det just det här ordet betyder!” Så ska barnet prova att säga ordet själv – forma ljudet och få det att likna ordet de fört s många gånger. Så äntligen – applåd! Familjen kan stolt känna igen vad det är minstingen försöker säga. Stolthet, lycka och lättnad reflekteras i barnets ansikte. YES! Ännu ett nytt ord i banken!

Att titta bakom luckorna göra läsningen extra spännande!

Gissa vad. Bakom många av luckorna i ”Bings första 100 ord” gömmer sig luckor att öppna, för att avslöja ännu fler ord! Luckorna är i solid papp så att nyfikna små fingrar klarar av att öppna dem själv utan att de går sönder. Att titta bakom luckorna gör läsningen ännu mer spännande för de små. Dessutom får de lite motorisk träning på köpet. Det är fascinerande att se hur målmedvetet och försiktigt ett litet finger kan öppna en lucka om den bara får lov att pröva och öva.

Mer om Bing

”Bings första 100 ord” är en stor och slitstark bok med luckor. Den blev först utgiven på svenska av Goboken 2020, tillsammans med samlingen ”Bings godnattböcker”. Du hittar dem båda i Gobokhandeln. De här böckerna passar allra bäst för barn mellan 1 och 2 år, men kan med fördel läsas av både yngre och äldre ordsmeder. Om du inte redan är med i Goboken kan du få den här tillsammans med ”Bings godnattböcker” i välkomstpaketet för nya medlemmar. Beställ här.

Läs mer om vad barn lär sig av.

Korta filmer om Bing, Skutte Swoosch, Flop och de andra vännerna hittar du här i arkivet på SVT Barn.