Lässtund med barn som har ett stort intresse för bokstäver

Är ditt barn intresserat av bokstäver och ord och vill börja utforska böcker på egen hand, så smått? Då har vi några tips till lässtunden:

Välj rätt tidpunkt

Välj en tid på dagen när barnet har lust att läsa tillsammans med dig. Är barnet för trött eller uppe i varv kan det vara svårt att koncentrera sig. För några är det lättare att hitta tålamodet efter middagen när du är mätt och nöjd, medan andra tycker att den kan vara allra bäst att läsa en stund i sängen innan läggdags. Lässtunden ska vara en fin stund för både dig och ditt barn.

Lägg mycket tid på bilderna

Prata tillsammans om vad bilderna kan betyda. Utmana fantasin och se om barnet kan fundera ut vad texten ska handla om genom att se på bilderna. Om boken har lite text kan ni tillsammans hjälpas åt att brodera ut historien genom att låta bilderna berätta mer för er om vad som händer i berättelsen. 

Exempel:

  • Vilka ansiktsuttryck har personerna i boken?
  • Tror du att djurets päls är mjuk eller sträv?
  • Finns det några saker i boken som barnet själv har hemma?
  • Ställ gärna öppna frågor, som till exempel ”vad ser du här?”

Läs högt tillsammans!

Har barnet en favoritbok som ni har läst så många gånger att ni kan texten utantill? Då har ni en utmärkt utgångspunkt för att läsa tillsammans! Kanske barnet kan se på texten tillsammans med dig medan du läser? Peka på orden som en karaokemaskin. 

Låt barnet peka på orden du ska läsa

Det är en bra övning att låta barnet peka på var det tror, eller vet, att texten börjar. Då övar barnet tills det ska läsa själv.

Involvera barnet i lässtunden

Har ni kommit så långt att barnet känner igen några enstaka ord? Då kan kanske barnet läsa de orden själv? Det kan vara övermäktigt att läsa en hel text helt själv. Men en fin övergång kan vara att du läser lite och så läser barnet de orden som det kan själv.

Leta också efter rimord i texten för att visa barnet att man kan leka med orden.

Läs gärna samma bok flera gånger

Det är inte så farligt om barnet vill läsa samma bok om och om igen. Det kan du läsa om här. Allra viktigast är att barnet har lust till att läsa och får en fin upplevelse av läsning. Kanske ni kan prata lite om historien i boken innan ni börjar läsa och se om barnet kommer i håg vad boken handlar om?

Vi hoppas att de här tipsen hjälper dig att skapa fina lässtunder! Har du barn som är väldigt intresserade av bokstäver och läsning? Då vill vi gärna tipsa om välkomstpaketet från Mitt första ABC! Första paketet är gratis (du betalar bara porto) och klubben har ingen bindningstid.

Vill du vet mer om barn och läsning? Här är några fler länkar:

Hjälp ditt barn att knäcka läskoden

Hur vi lärde vår bebis att läsa