Trött på att läsa samma bok om och om igen? Det har faktiskt väldigt många fördelar

De flesta som har småbarn i huset märker snabbt att dessa gillar repetition. Det kan vara att repetera tittut-leken, sjunga om tomten i huset vid skogens slut eller att läsa samma bok varje kväll innan läggdags. Barn älskar helt enkelt att repetera. Men vilka fördelar finns det med detta? Och vad kan vi föräldrar göra för att skapa en mer lärorik lässtund när vi läser samma bok om och om igen …

 

Det finns fördelar med repetition

Små barn ska ta in otroligt mycket information och intryck under sina första levnadsår. Genom att repetera och läsa för barnet ger du dem värdefull träning i språkförståelse som de senare bygger vidare på. Forskning visar att barnens hjärna visar aktivitet när du läser högt för dem. Lässtunden hänger alltså ihop med språkförståelse som senare utvecklas till muntligt tal (språk) och läsfärdigheter. Högläsning ger med andra ord en väldigt stabil grund för vidare inlärning.

Genom att läsa samma bok igen och igen lär sig barnet också vad en bok faktiskt är och vad man använder den till. Du kan också tydliggöra själva konceptet med boken och läsning genom att låta fingret följa texten medan du läser. Repetition är helt enkelt det bästa sättet för barn att lära sig nya färdigheter.

Tips på hur du kan få mest ut ur en bok

Läser du samma bok för ditt barn varje kväll? Prova att få ännu mer ut av boken genom att peka och berätta för barnet vad ni ser på varje sida.

Om boken har bilder av sovande lejon, några stjärnor och en måne kan du till exempel peka på lejonet och visa var näsan, munnen och öronen sitter. Sen kan ni räkna alla stjärnorna högt för ditt barn och berätta lite om månen.

Till de äldre barnen kan du ställa frågor:

  • “Har du sett månen?” 
  • “Vet du vad lejonet säger?” 
  • “Vilken färg har stjärnorna?”

Kanske kan du ge karaktärerna i boken nya namn baserade på vänner i grannskapet eller på förskolan? Det kan vara en spännande övning för barnet att hämta fram namn ur minnet och föreställa sig vännerna i andra och nya situationer.

Eller vad sägs om att inte läsa hela texten för de lite äldre barnen. Då kan ni prata tillsammans utifrån bilderna i boken och istället hitta på er egen historia som kanske är helt olik originalhistorien Lite mer spännande för den vuxna och otroligt rolig för barnen som får använda sin egen fantasi och träna på att använda sitt eget ordförråd.