Om du läser för ditt barn har det lättare att somna

Visste du att högläsning reducerar stressnivån hos ditt barn? Om du dessutom läser på en plats som ditt barn tycker om, blir läsestunden ännu mer effektiv. Därför kan det vara bra att inreda barnrummet smart, så det blir en plats där både du och barnet vill vara.

Om du läser innan läggningen som en rutin, ökar du möjligheten till en god natts sömn, både för barnet och dig själv. Allt du behöver göra är att skapa en lugnande rutin för barnets läggning.

Vad kan du göra för att skapa lugnande rutiner?

Först och främst, skapa en läshörna. Rummets utformning betyder mycket för att få lugn och ro. Detta har man forskat kring i norska förskolor. Det visar sig att madrasser och kuddar är effektiva verktyg för att skapa lugn och koncentration under läsestunden. Därmed bidrar det indirekt till mer läsning.

Så om du gör en insats för att skapa en mysig läshörna i barnets sovrum, kommer ni upptäcka att den blir använd ofta, dessutom blir det mysigt och skapar mys kring läsestunden. Detta är särskilt viktigt för barn som sover i spjälsäng – de har trots allt ingen möjlighet att skapa en läshörna i sängen, som äldre barn har.

Skapa läshörna och få bättre läggningsrutiner på köpet? Ja tack!

Tips till läshörna i barnrummet:

  • Stora kuddar. Dessa är bra att leka med och stödja sig med, både för stora och små.
  • Madrass till golvet. Kanske använda den som tillhör resesängen?
  • Använd en gammal filt för att göra ett tak mellan några stolar.
  • Sänghimmel kan också göra det mysigt, om läsningen ska ske i sängen.
  • Nattlampa med dimmer skapar också stämning.

Bli inspirerad, använd Pinterest för att skapa drömhörnan för läsning! Du kan exempelvis söka på “Kids room reading corner”.

Avslappning gör det enklare att somna

Vårdguiden 1177 förklarar att en positiv läggrutin är det viktigaste för en god natts sömn. Då kommer barnet enklare till ro, något som kan leda till färre uppvaknanden under natten.

Vad är en positiv läggrutin?

  • En kort och lugnande rutin som varar till läggningen.
  • Ett lugnt och mörkt barnrum med en behaglig temperatur.
  • Undvik stökig lek innan läggningen.
  • Undvik mat och dryck med mycket socker innan läggningen.

En rogivande rutin innan läggningen kan vara högläsning av godnatt-historier, eller barnets favoritbok.

Öka kvaliten på läggrutinen

Läsning ger inte bara en bra, avslappnande effekt på barn – den ger också en fysisk närhet som kan leda till bättre dialog mellan föräldrar och barn. Den ger äldre barn en möjlighet till att prata om upplevelser och att sätta ord på erfarenheter. Den kan också vara en distraktion från dagens aktiviteter och de frustrationer som barnet kan ha upplevt i skola och förskola. Även för små barn (till och med bebisar) hjälper denna läsestund att filtrera ut den stimulerande världen som finns runt dom – och för att hitta lugn och ro.

Kvalitetsro börjar med böcker

Välj ditt kostnadsfria välkomstpaket från Goboken, bokklubben som erbjuder böcker som är åldersanpassade! Det innebär att böckerna ska hitta rätt i förhållande till ditt barns utvecklingsnivå, så att boken engagerar och barnet kan visa intresse för läsestunden.