Häng med på picknick!

Alla barn älskar rollekar! Att leka att man är någon annanstans eller att man är någon annan bygger upp fantasin men är också en viktig och nyttig lek som lär barnet att interagera i olika sammanhang.

Att servera kaffe och kakor och laga mat på låtsas och sedan servera mamma, pappa eller sin nalle är älsklingsleken under långa perioder och hänger ofta med långt upp i åldrarna. Det är en stor del av barnens sociala träning och ger dem färdigheter att klara av liknande situationer i verkliga livet.

Packa picknickväskan tillsammans med Lilla Mus

I boken På picknick får vi följa med Lilla Mus och hans mamma när de en strålande sommardag packar ihop en massa god mat till matsäck och ger sig iväg på utflykt. Utflyktsväskan är också packad med leksaker, picknickfilt och allt som hör till en mysig sommarutflykt!

Medan man läser lyfter man på luckor för att leta upp all maten och alla leksakerna som ska packas ner och när Lilla Mus och mamma är framme – så packas all picknicken upp! En härlig blandning av språkträning, samtal och läsning. Längst bak i boken finns ett kuvert med tallrikar och koppar och ett stort ark att använda som picknickfilt att duka upp allting på. Då är det dags att leka!

Luckböcker och lekböcker är ett perfekt sätt att stimulera barns läsning på. Många barn har svårt att sitta stilla och bara lyssna och att då och då öppna luckor eller dra i flikar kan göra lässtunden både mysig och till en spännande lek i sig.

Lära och leka samtidigt

Det forskas mycket kring barns lek och vad den innebär för barnets utveckling. Just låtsaslekar ger en träning i det sociala samspelet, samtidigt som barnet övar både språket och motoriken. Ju äldre barnet blir desto mer utvecklas lekarna till alltmer komplicerade situationer där nya kombinationer av scenarion, material och språkträning kan uppstå – en del  uppfinner barnet helt på egen hand. Att stimulera barnets lek är att stimulera utveckling, uppfinningsrikedom och kunskap.

På Picknick är perfekt att ha med sig på utflykt, på semestern, på besök hos andra eller att packa upp hemma och leka med själv eller tillsammans med familjen. Den tar ingen plats men innehåller både leksaker och en interaktiv bok!

Att läsa är att lära

Den viktiga läsningen får en extra skjuts av uppmuntran till lek och gör lässtunden både spännande och varierande. Den här typen av bok lockar fram de kreativa sidorna hos barnet, som kan använda alla sinnen och situationer för att ta del av bokinnehållet.

På picknick passar barn mellan 18 och 36 månader. Det är en rolig, färgglad bok med livfulla illustrationer av Dawn Machell. Texten, som lockar till lek och samtal, är skriven av Susie Brooks. Boken gavs först ut på svenska av Goboken 2021 och finns i Gobokhandeln.

Vill du läsa mer om hur viktigt det är med låtsaslekar och om lekar som en del av social träning och utveckling finns till exempel följande artiklar:

Ny syn på låtsasleken från Läraren.se

Lek och språk  en artikel från BVC Elvis