Binas hemliga liv – fin fakta för småfolk!

Häng med Bozze Honungsbi på en oförglömlig resa och upptäck alla hemligheter i binas livliga surrande värld.

Visste du att bin älskar att dansa? Eller att de har ett särskilt bra luktsinne? Det gjorde inte vi på redaktionen heller. Det finns en hel svärm av böcker om bin för barn i världen. Men ”Binas hemliga liv” är helt unik!

Bozze Honungsbi lotsar oss genom blomsterängar, städer och djunglar medan han berättar vad alla de flitiga bina som surrar och burrar runt egentligen håller på med. Allt från binas anatomi till arbetsbeskrivningar får vi lära oss mer av.

Dessutom får vi serverat färgrika berättelser om bin från hela världen. Till exempel om hur guden Zeus från det antika Grekland överlevde på getmjölk och honung som barn. I det thailändska äventyret om elefanten berättas om hur bina sökte sin tillflykt hos elefanten som sedan försökte blåsa ut dem – och fick en lång snabel!

I ”Binas hemliga liv” får du 48 tättpackade sidor med fakta, illustrationer och berättelser om bin. Här finns också flera bilduppgifter att lösa längs vägen och tips på hur små barn själv kan bli bivänner och hjälpa bina. Det här är nyttigt och roligt lässtoff som varar länge!

Varför är bin så viktiga?

De flitiga små bina är helt väsentliga för all världens matproduktion. De behöver blommor för att överleva, men dem blir det för varje dag allt färre av. Många skogar och ängar där bina trivs försvinner också.

Med enkla grepp kan vi hjälpa dem. Genom att till exempel låta bli att plocka vilda blommor. Låt dem hellre stå kvar så att bina kan hämta godsaker ur dem. Eller plantera några egna blommor som bina tycker om, i krukor eller i en rabatt i trädgården.

”Binas hemliga liv” blev först utgiven på svenska av Goboken 2021. Det är en stor och väldigt fin faktabok, helt igenom illustrerad med vackra livliga bilder. Du hittar den i Gobokhandeln. Den passar allra bäst för barn mellan 3-7 år, men äldre barn har absolut både glädje och nytta av den.

Trevlig läsning!