Känner du barn med mycket sprall i benen? Möt Färgstarka Freddy!

Den nyaste boken av den prisbelönta barnboksförfattaren Rachel Bright är en hyllning till de busiga i världen, stora och små. De som varken vill eller kan passa helt in i ramarna, men som ändå lockar fram det allra bästa i oss alla med sin stora livsglädje.

När värphönans ovanligt stora ägg äntligen ska kläckas är spänningen stor i hönsgården. Vem är inuti ägget? En kung eller kanske en drottning? Det spekuleras vilt! Men ut ur ägget exploderar Färgstarka Freddy. Med kackel och pladder slår hönsflocken fast: HAN PASSAR INTE IN! För Freddy far runt som en virvelvind. Han är överallt och gör hönsen både sura och griniga. Men ju mer Freddy härjar och kör sitt eget race desto mer liv och glädje blir det också i hönsgården. Till slut släpper hönorna loss och dansar med och sammanfattar:

”Ja, Freddy var en livlig tupp,

där säger ingen nej.

Men alla är busiga då och då.

Och tänk – det är ok!”

Sällan har vi på redaktionen läst enkla bilderböcker som tar upp så viktiga teman för små barn på ett så fint och positivt sätt som Bright gör i sina.  ”Färgstarka Freddy” är inget undantag. Det är lätt att ge väldigt aktiva och impulsiva barn en negativ stämpel som störande. Men i den här historien vänds det till något positivt. Tolerans, inkludering och fokus på positiva egenskaper och att ta sig ur sin bekvämlighetszon och prova nya saker – allt behandlas lekande enkelt och förståeligt även för den minsta lilla läsaren. Texten är på rim och översatt av Helena Nyman Grosshög. Bakom illustrationerna står Carmelitevinnaren Izzy Evans och de är lika färgstarka och roliga som Freddy själv. Boken ges ut i Sverige av Goboken i Maj, 2021. Färgstarka Freddy finns också i Gobokhandeln

Trevlig läsning!