Kor säger . . . BU!

På Måns gård säger grisarna nöff och fåren säger bä. Men korna på gården är inte lika traditionella. Välkommen till lite mjölksprängd humor med några galna kor!

Vad har bonden Måns och de flesta barn gemensamt, tro? Jo, de har alla lärt sig att kor säger mu. Men det var innan de träffade korna Rosa och Daisy som älskar att busa och skoja! Allra mest tycker de om att gömma sig innan de hoppar fram och skriker BU! Det har de gemensamt med många små barn. Skrämsleken blir roligare och roligare ju mer den som utsätts för leken hoppar till. Och Måns hoppar högt – rakt ur sina stövlar!

Måns försöker lära korna att de ska säga mu – inte bu. Men gång på gång hoppar de fram och skrämmer vettet ur honom. Bonden blir mer och mer frustrerad. Men så får han en strålande idé! Eftersom Rosa och Daisy bara vill säga bu – varför inte låta dem skrämma bort fåglar på åkern? Tror du att de tokiga korna vill göra det jobbet? Tveksamt …

”Kor säger BU!” blev utgiven på Svenska 2021 av Goboken. Britterna Steve Webb och Fred Blunt står bakom text och illustrationer och båda är precis lika roliga! Boken är översatt till svenska av Helena Nyman Grosshög. Du hittar den i Gobokhandeln.

Humor hos små barn

Barns humor utvecklas och formas gradvis och formas av omgivningen de växer upp i – familjen, förskolan och vänner och bekanta. Redan i ett och ett halvt till tvåårsåldern börjar barn att leka med idéer om att saker och ting kan vara något annat än det de först lärde sig. Att leka att dockan plötsligt är en bil kan vara jätteroligt! 

Allteftersom språkträningen blir bättre blir språkliga fel allt roligare. Att kalla en banan för en telefon, mamma för mormor eller att påstå att hunden säger mjau kan vara tillräckligt för att locka fram bubblande skrattsalvor.

Att skoja och busa med språket och varandra är en härlig del av att vara en liten människa. Släpp fram skrattet!

Vill du läsa mer om humor hos små barn? Vi rekommenderar de här artiklarna:

Bebis ler och skrattar från Babyhjälp

Har bebisar humor? från Expressen.se/Mama