Läsa, leka, lyssna – på upptäcktsfärd med Lilla Uggla

Små barn tycker om att vara nära. De känner trygghet av att få ha kroppskontakt. Ljudet av din röst förstärker trygghetskänslan och även om barnet inte förstår alla orden du säger, skapar läsningen på sikt en förståelse för språket. Men för de riktigt små barnen är det inte själva berättelsen som är viktigast. Här handlar det om att utforska med alla sinnen och att ha boken som utgångspunkt både för en mysig stund och en upptäcktsfärd – för alla barn är ju olika och har olika intressen redan i spädbarnsåldern.

Olika lärstilar redan som spädbarn

De allra första bebisböckerna inbjuder till lek, till att utforska med både händer och tänder och till att se på roliga bilder samtidigt som det prasslar och skramlar i olika delar av boken. De går att tugga på, klämma och dra i och har ofta skarpa kontraster och färger. Ibland finns det text och ibland inte. En del barn sitter stilla, lyssnar på rösten som läser ur boken. Andra tittar med stora ögon på färgerna, bilderna, kontrasterna. Ytterligare andra vill hålla själv, klämma, känna, dra och bita. Hur smakar den här boken månne?

Tåliga böcker för ovana händer – och tänder

I den här åldern är det viktigt med tåliga böcker av bra material. De ska klara av dregel, matrester, bitmärken och hårda tag av händer som inte har motoriken riktigt färdig. Tygböcker som går att tvätta eller kartongböcker som kan torkas av ordentligt är bra som startböcker. Låt barnen leka med boken, tugga, bläddra, klämma och ta in med alla sinnena. Tids nog skapas förståelsen för att vara rädd om en ny, fin bok, men för bebisar är det viktigt att umgås med böcker precis på det sätt som passar dem bäst! Böcker ska vara roligt!

Böcker är bra för alla tillfällen

Just böcker för både lek och lässtund passar bra att alltid ha med sig. En bok i skötbagen är bra att ta upp när man väntar på BVC, när man är på träff med föräldragruppen, eller när som helst när man ska gå bort. En lekbok på skötbordet kan göra blöjbytet mer effektivt och bilresan kan genast bli lugnare när barnet kan klämma och känna och bläddra lugnt i sin bilstol.

En mjuk bok om en liten uggla

Goboken har många tygböcker och böcker för både läs och lek. Den mjuka tygboken om en liten uggla har länge varit en favorit. Det är en väldigt söt och lågmäld berättelse på rim. Vi får träffa en liten uggla på äventyr tillsammans med sin kattkompis. Boken slutar med att ugglan blir trött och somnar sött hemma hos sin mamma. Verserna går att läsa en och en eller hela boken på en gång, helt beroende på vilket humör barnet är på och hur mycket tid ni har just då. En fin saga som barnet snabbt kommer att kunna känna igen på rytmen och verserna.

”Men snart blir lilla ugglan trött,

vill hem till redet och sova sött.

Bland gröna blad i lummig dunge

sjunger en mamma för sin unge.”

Bok och leksak för alla tillfällen

Samtidigt som det är en fin saga är boken också en leksak. Den är formad som en uggla med en mjuk mage och flaxiga, mjuka vingar med glada färger på undersidan. Ugglans alla kroppsdelar är i olika material med olika textur, som gör dem intressanta att klämma, känna och tugga på. Den ena ugglefoten är prasslig och färgglad och den andra prasslar inte alls. Spännande! Uggleboken ger babyn underhållning både vid lekdags och sovdags och går att hänga upp, så att barnet ser den hela tiden. Ta med i vagnen, häng på sängkanten eller i bilbarnstolen, så har barnet alltid nära till sin bok.

Uggleboken ingår ibland i välkomstpaketen, men finns självklart i Gobokhandeln om man vill köpa den separat. Kanske i välkomstpresent till en ny liten bokslukare?