Räkna är roligt – men bara till ett!

Små barn älskar att räkna! De har en outtröttlig lust att lära sig nytt. De älskar också att utmanas. Glädjen över att lära sig nytt, att behärska nya kunskaper och att kunna förstå mer och mer av omvärlden lyser ur barnets ögon! Att hjälpa barnen att finna lärglädjen är en av de bästa gåvor vi vuxna kan ge.

 

Konsten att räkna till ett

I den nya boken ”Så räknar du till ett” blir alla dessa önskningar uppfyllda! Här finns en massa roliga saker och djur i roliga situationer och i dråpliga sammanhang. Ditt uppdrag är att räkna – till ett! Du får bara räkna till ett! Försökt låta bli att räkna allt det andra i boken. Inte helt lätt, för att inte säga omöjligt! Vilket barn ser inte utmaningen i att räkna alla de detaljrika tavlorna, de utklädda djuren och flugor i soppan? Texten är humoristisk och utmanande och bilderna fantastiskt färgglada med massor att upptäcka. Men kom ihåg: Du får bara räkna till ett! Både vuxna och barn kommer att ha riktigt roligt av att inte räkna allt annat. (Eller kanske ni gör det ändå …?)

 

Att räkna är roligt!

Redan innan ettårsåldern får barnet förståelse för talet ett, som i en leksak, en hund eller något i hemmet. Därefter kommer fler tal in eftersom det är naturligt att man skiljer saker åt genom att tala om antal. 1, 2, 3 är helt tydligt för barn runt treårsåldern. Det är då den här boken börjar bli rolig på riktigt! För här får du bara räkna till ett – trots att du kanske kan räkna till tio eller kanske till och med till hundra! Busigt, roligt och verkligen stimulerande!

Ofta händer det något längre upp i åldrarna när det gäller siffror och matematik. Det blir svårt, känns trögt och många barn tappar intresset helt i onödan. Forskning visar att barn utvecklar tankesätt och strategier inom matematik redan i ett till treårsåldern. Då behövs material som gör matematik, siffror och räkning till något roligt och som stimulerar till ett lustfyllt lärande. Med den grunden blir det lättare att skapa en bra inställning till matematik inför skolstart och längre upp i åldrarna.

För det är ju allmänt känt att man lär sig bättre om man har roligt medan man lär sig och om man är intresserad och håller alla sinnena på helspänn. Om man dessutom skrattar och busar lite märker man inte ens att det är inlärning utan bara jätteroligt! Så skulle man alltid vilja ha det i skolan!

 

Läs, räkna och skratta tillsammans

Sätt dig med barnet i famnen och läs och räkna. Häng med på en räkneresa bland ankor på rullskridskor, guldfiskar med glasögon och daggmaskar i hatt! Ni kommer att ha väldigt roligt medan ni läser! Boken stimulerar både ordförrådet, sifferkunskapen och blir samtidigt en mysig, rolig stund för er båda.

Så räknar du till ett” är en bok med en lite annorlunda vinkel. Den gavs ut av Goboken 2021 och finns självklart i Gobokhandeln. En perfekt present till både små och lite större barn. Och du – du får lov att köpa mer än en bok!

 

Om du vill läsa mer om barns inlärning och att lära sig om siffror och matematik kan vi rekommendera de här länkarna:

Utveckling av färdigheter – Matematik – Lukimat

Små barns matematiklärande inte slumpmässigt – Skolverket