7 saker du slipper stressa med till jul

Var det brandlarmet, som ljöd varje gång hon öppnade ugnsluckan? Eller morfars kaffe, som hon hade rört i salt istället för socker? Eller julgranen, som vi barn hade pyntat med färgstarkt krimskrams, när hon hade sett ett vackert blå-vitt tema framför sig? Eller var det något pappa eller morfar sa? Det får jag aldrig veta, men när jag var tolv år gick mamma upp till sovrummet under julaftonens eftermiddag, och hon kom inte ner igen förrän nästa morgon. Hon sa att hon inte mådde så bra, men när jag smög mig upp för att se hur hon mådde, satt hon och läste en deckare och drack rödvin – hon såg inte det minsta sjuk ut. Jag minns att jag kände mig ganska sårad.

När jag nu förbereder jul med min egen familj, tänker jag ofta tillbaka på mammas ensamjul 1986. Det var bra för henne, tänker jag nu. Hoppas att vinet smakade ljuvligt och att deckaren var spännande.

Under jularna som följde så bakade mamma inte fram brandlarmet. Hon gav oss full julpyntsfrihet. Morfar gjorde sitt eget kaffe. Och mina julminnen består av mysstunderna i soffan med mamma. Där satt vi och bläddrade i nyuppackade böcker, lyssnade på musik och åt köpekakor.

Jag tror att jag ska tänka på mamma denna julen också. Jag ska se till att julen blir avslappnad och fri från stress för alla – även mig. Lovar du att göra detsamma?

nei tll julestress

7 saker du slipper stressa med till jul:

Hake_25x25Ditt hem ser inte ut som bilderna i inredningsmagasinen. Det gör faktiskt inget. Allt du behöver för att göra det mysigt är ju några levande ljus, en julduk och en liten julgran med ljus.

Hake_25x25Även om du känner att du är bäst på att handla, städa, pynta och matlagning – låt alla vara med och dela upp sysslorna.

Hake_25x25Även om din mamma, hennes mamma, mormor och gammelmormor alltid bakat julkakorna själva, så behöver inte du göra det.

Hake_25x25Julklappar till de vuxna? Är du säker på att det behövs? Varför inte ha en jul där det är barnen som får julklappar, eller att de vuxna bara köper någon liten sak till varandra?

Hake_25x25Julklappar till barnen? Gå inte loss fullständigt! Om dom får för mycket, vet dom inte vad dom ska göra med allt.

Hake_25x25Hemmagjord adventskalender? Det är faktiskt helt okej med en köpt chokladkalender också.

Hake_25x25Glöm jakten på den perfekta julgranen, den finns nämligen inte. Köp den du först ser, eller satsa på att annorlunda, så kommer du billigt undan kommande jular.

 

PS! Det salta kaffet som morfar fick? Jag undrar då och då om det verkligen bara var otur …