Valen som ville ha mer

”Valen som ville ha mer” är en vackert illustrerad barnbok med en fängslande historia om ett stort tema: Vad är det som betyder mest för oss i livet? 

Valen Vilgot far omkring genom alla hav i jakten på den perfekta skatten. Men hur många skatter han än samlar på sig känner han sig aldrig helt … HEL. Kan det vara så att det är VÄNSKAP och inte SAKER  som till slut får hans hjärta att sjunga?

Den brittiska barnboksförfattaren Rachel Bright har gjort det igen! Skrivit en osedvanligt enkel och spännande historia om ett viktigt men svårt ämne. Utan att det känns undervisande har hon skrivit så att även ett litet barn ska förstå. För hur pratar man egentligen med barn om det eviga begäret efter nya saker? Och hur viktigt det är att känna sig sedd, omtyckt och älskad av familj och vänner? Bright löser det som vanligt utmärkt. Hon beskriver valens ensamma liv och hur han ständigt letar efter nya skatter. Tills han en dag hittar den perfekta platsen:

”Ett solkysst rev i regnbågens nyanser,
där alla sorters djur snurrade runt i glada danser.
Där fanns glittrande fiskar och kräftdjur i överflöd.
Det fanns blötdjur och dugonger och allt av glädje sjöd.
Korallen var översållad med glittrande gods från vrak.
Vilgot ville dyka in och ta varenda sak!”

Genom Jim Fields nästan magiska illustrationer dras vi ner i djupet, in i den spännande världen under havsytan, runt det färgglada revet. Den modiga lilla krabban Kristin hindrar Valdemar från att råna revet på ”skatter”. Hon frågar honom, modigt och uppriktigt, varför han alltid vill ha mer. Han har redan så många saker – varför behöver han ännu fler? Hon uppmuntrar honom att ge och dela med sig av något, istället för att bara ta. Vilgot lyssnar, tänker och känner efter vad han har att ge – en gammal valsång som får alla att lyssna. De vackra tonerna berör dem och plötsligt simmar och dansar alla vid revet i full harmoni och fred. Och krabban Kristin?

”Hon blev valens vän och snart fick han se
att livet blev bättre av att ta – och att GE.”

”Valen som ville ha mer” blev utgiven 2021 av Goboken. Den är översatt till svenska av Helena Nyman Grosshög. Du finner den så klart i Gobokhandeln. Här hittar du också fler böcker av Rachel Bright: Lejonet och musenRåkurr i ekorrskogen, Färgstarka Freddy och Ängslisaurusen.

Vi önskar en härlig läsning!